Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sex je dnes na každom kroku, kráčame aj my so sexom?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Slovo „sex“ dnes už neznamená také tabu ako pred niekoľkými rokmi. Skôr naopak. Titulky novín a časopisov v sebe často nesú informácie o sexuálnych praktikách, sexuálnom živote celebrít alebo o top desiatke najsexi žien a mužov planéty.

Téma sexu a sexuality v sebe veľakrát nesie viaceré morálne, náboženské a iné dilemy. Možno preto sa o ľudskej sexualite hovorí iba veľmi vyhranene a v názoroch na „zdravú“ sexualitu sa stretávame s tvrdeniami, ktoré často zastávajú dve protipólne strany. To, na ktorej strane sa ocitneme záleží od prostredia, v akom sme vyrastali, od našej osobnosti, skúseností. Jedno sa však nemení a to fakt, že sex a sexualita hýbu nielen vonkajším svetom ale aj vnútorným životom človeka.

Sexualita nie je len orientácia

„Dnes sa o sexualite hovorí len v zmysle pohlavnej orientácie. Zvlášť počas dospievania sa mladí ľudia boria s otázkami a neistotou ohľadom vlastnej sexuality orientácie. V skutočnosti je však sexualita našou prirodzenou súčasťou prakticky už od narodenia. Určuje nielen naše pohlavie, ale aj to, ako sa danej role chlapca či dievčaťa zhostíme“, vysvetľuje psychiater Michal Patarák. V reálnom živote na obraz našej pohlavnej identity vplýva vo veľkej miere aj okolie, médiá a spoločnosť.

Hon na sex

V ľuďoch sa postupne zakotvilo presvedčenie, že v živote je treba niekoho mať. Zo začiatku je to možno priateľ na trávenie času, neskôr partner na uhasenie sexuálnej túžby. Psychológovia z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk sa zhodujú na tom, že takto prezentovaný životný štýl v mladých ľuďoch vyvoláva úzkosť a prehnanú snahu niekoho si nájsť. V prípade, že sa to nepodarí, mladí ľudia bojujú s pocitmi samoty, vlastného zlyhania a niekedy až nezmyselnosti života.

„Ešte donedávna sme boli skvelá partia. Teraz však už si každý našiel niekoho s kým trávi čas radšej ako so mnou. A ja, zostal som sám. Neustále mi hlavou behali ich otázky a výčitky, nevieš si nikoho nájsť, máš 20 a si sám, si nemoderný...“ zdôveril sa so svojimi pocitmi a vnímaným tlakom okolia na blogu internetovej poradne jeden mladík.

Stále iba sex

Ľudská túžba po vzťahu a jeho sexuálnom naplnení sama o sebe nie je zlá. Je celkom prirodzenou súčasťou života a dospievania. V mnohých prípadoch však vie v ľuďoch vyvolať aj poriadny zmätok. „Mladí ľudia často niečo iné prežívajú vo svojom vnútri, a iné prezentujú navonok. Možno chcú byť prví, čo budú mať za sebou sexuálnu skúsenosť, alebo nechcú, aby niekto vedel o ich homosexuálnej orientácii. Hanbia sa priznať so svojou negatívnou skúsenosťou alebo nechcú prezradiť, že sex ešte nemali. Z tohto dôvodu sme téme sexu a sexuality venovali ďalší diel nášho miniseriálu v rámci kampane Neboj sa byť normálnym. Chceme poukázať aj na túto problematiku a ukázať tak ľuďom, že sex nie je len o sexuálnych aktivitách a že vo vzťahu plnom lásky nechýba porozumenie a ďalšie hodnoty“, objasňuje zámer kampane Marek Madro, zakladateľ a riaditeľ  internetovej poradne pre mladých IPčko.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu