Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

72 HODÍN dobrovoľníctva na Slovensku už tento víkend

 72 HODÍN dobrovoľníctva na Slovensku už tento víkend Zobraziť galériu (3)
72 HODÍN dobrovoľníctva na Slovensku už tento víkend

Medzinárodné dobrovoľnícke podujatie s názvom 72 HODÍN sa už po tretí krát koná aj na Slovensku, zapoja sa doň tisíce dobrovoľníkov.

Počas troch dní, od 16. do 18. mája, si môže každý vymyslieť aktivitu, ktorou vylepší svoje okolie či poteší komunitu, napríklad kultúrnym programom, športovým turnajom či vyčistením mestského parku. Organizácie z rôznych slovenských regiónov, ale aj samostatné skupiny dobrovoľníkov prihlasujú vlastné nápady, ktoré plánujú počas trojdňového maratónu uskutočniť, na oficiálnom webe podujatia.

72 HODÍN sa pravidelne organizuje napríklad aj v Rakúsku, Nemecku a Česku. Na Slovensku ho usporadúva nezisková organizácia Rada mládeže Slovenska. Doteraz sa jej podarilo uskutočniť dve podujatia v dvojročných intervaloch, ktoré boli mimoriadne úspešné. Zapojilo sa do nich 11 000 dobrovoľníkov s takmer 500 projektmi. V tomto ročníku dobrovoľníci kreativitou nešetria. Napríklad tí z OZ Laura v Košiciach organizujú celodenný program pre škôlkarov, v Bardejove zase budú opravovať a skrášľovať turistické chodníky, združenie eRko pomôže starším ľuďom s úpravou ich domov a záhrad v dedinke Repište pri Banskej Bystrici.

Ako uviedol projektový manažér akcie Peter Belej: „Cieľom podujatia je, aby sa doň zapojilo čo najviac mladých ľudí, vyskúšali si, čo znamená robiť veci nezištne a vlastným úsilím zmenili svoje okolie tak, aby sa v ňom cítili príjemnejšie. Dobrovoľnícka skúsenosť ich má povzbudiť k záujmu o dianie v ich komunite, môžu stretnúť nových priateľov a zažijú veľa zábavy. Myšlienkou podujatia je aj šírenie dobrovoľníctva ako takého.“ S výsledkami práce, ktorá počas 72 hodín vznikne sa stretnú obyvatelia z rôznych častí Slovenska.

Zapojiť sa môžu nielen mladí ľudia, ale ktokoľvek, kto má chuť spraviť niečo dobrovoľne, pritom sa zabaviť a aj sa niečo nové naučiť. Skúsenostiam ani veku sa medze nekladú. So svojím projektom sa stačí prihlásiť na stránke www.72hodin.sk.

Ak budete v sobotu 17. mája v Bratislave, príďte sa pozrieť na Hlavnú stanicu, kde Vám skupina dobrovoľníkov pomôže na emočnej mape zaznačiť, čo sa vám na stanici páči, aké služby by ste uvítali a čo sa vám naopak nepáči. Pomocou informačného stánku sa dozviete, čo zaujímavé sa v hlavnom meste počas nasledujúcich dní koná. Popoludní si budete môcť vypočuť zaujímavé prednášky na tému dobrovoľníctva v záhrade Rady mládeže Slovenska na Palárikovej 25, ktorá je organizátorom celej akcie.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu