Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čína predstavila supervlak budúcnosti: Rýchlosťou tromfne aj lietadlo!

Aktuálne je s 581 km/h najrýchlejší japonský SCMaglev Zobraziť galériu (3)
Aktuálne je s 581 km/h najrýchlejší japonský SCMaglev (Zdroj: wikimedia commons)

PEKING - Najrýchlejší vlak na svete bude vyzerať ako slimák. Čínski vedci testujú supervlak, ktorý jedného dňa môže dosiahnuť rýchlosť až 2 900 kilometrov za hodinu.

Rýchlostný rekord klasických vlakov s kolesami na koľajniciach patrí francúzskemu TGV, ktorý pri testoch dosiahol úctyhodných 574 kilometrov za hodinu. Budúcnosť však patrí súpravám využívajúcim magnetickú levitáciu – Maglevom. Tie sa veľkej obľube tešia najmä v Ázii a Číňania teraz predstavili prototyp vlaku, ktorý môže dosiahnuť až 2 900 km/h.

Čína predstavila supervlak budúcnosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: caijing.com.cn)

Projekt predstavil doktor Teng C'-kang z univerzity Ťiao-tchung v Čcheng-tu, hlavnom meste provincie S'-čchuan. Vysvetľuje, že v súčasnosti vlaky obmedzuje najmä obrovský aerodynamický odpor, ktorý pri vysokých rýchlostiach musia prekonávať. V uplynulých rokoch preto konštruoval vákuový tunel a teraz ho otestoval. Má síce priemer len 6 metrov a jeho mini-maglev v ňom preto mohol jazdiť len päťdesiatkou, no na získanie údajov pre následné analýzy to stačilo.

Čína predstavila supervlak budúcnosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: caijing.com.cn)

Aj keď myšlienka na takzvaný vactrain nie je novinka, doktor C'-kang je prvý, kto koncept reálne vyskúšal. Jeho výsledky možno pomôžu obnoviť projekt Swissmetro, ktorý počítal s vybudovaním siete vákuových tunelov pre vlaky pod Švajčiarskom. Futuristické plány hovoria dokonca o interkontinentálnych podmorských vákuových tuneloch, ktoré by lietadlám vzali titul najrýchlejšieho spôsobu dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu