Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ako riešiť dočasný výpadok príjmu pri splácaní úveru?

Ako riešiť dočasný výpadok príjmu pri splácaní úveru?
Ako riešiť dočasný výpadok príjmu pri splácaní úveru? (Zdroj: Ringo.sk a Hypocentrum finančné služby)

Realitný portál Ringo.sk sa pýta odborníkov, ako môžete ochrániť rodinu pred rizikom straty príjmu ak splácate úver.Hypotéka je totiž pre mladé rodiny v súčasnosti základným a hlavne najdostupnejším zdrojom financovania bývania. Zisťovali sme teda, s čím treba počítať a na čo si dať pozor v prípade dočasného výpadku príjmu počas materskej dovolenky alebo pri potrebe zabezpečenia väčšieho bývania.

Odklad splátok

  • Pri úvere so štátnym príspevkom pre mladých je zo zákona umožnený odklad splátok úveru, štandardne max. 50% splátky, na dobu max. 2 rokov. O takýto odklad musíte požiadať najneskôr do 3 mesiacov od narodenia dieťaťa, radí Katarína Habodászová zo spoločnosti Hypocentrum finančné služby.
  • Pri ostatných typoch úverov je možný odklad na max. 6 mesiacov, avšak ide len o odklad splátok istiny, úrok musíte splácať ďalej. Ako v texte uvádzam, ide len o odklad, nie o odpustenie, takže po lehote, na ktorú banka klientovi odklad povolila, sa začne splácať opäť celá splátka úveru a do splátok sa rozpočíta aj suma, ktorej sa odklad týkal.
  • Niektoré banky umožňujú odklad úplne celej splátky, tiež max. na 6 mesiacov, avšak v takomto prípade musí mať klient na odklad naozaj vážny dôvod a ten si banka dôkladne preveruje.Treba si uvedomiť aj skutočnosť, že odklad splátky úveru sa automaticky zaznamenáva aj do úverového registra, čiže klientov úver je na určité obdobie vedený v registri ako nesplácaný, aj keď na vlastnú žiadosť a po dohode s bankou.

 

Získajte istotu pri splácaní hypotéky

V prípade, ak si chcete byť na 100% istí, že aj keď prídete o zamestnanie a o svoj príjem, dokážete sa o svoju rodinu postarať, poistite sa. Existuje poistenie, ktoré dočasne vyrieši váš problém s výpadkom príjmu zapríčinenom stratou zamestnania.

Toto poistenie má v rôznych poisťovniach odlišné nastavenia, ale vo väčšine prípadov ide o nasledovné krytie.

  • Poisťovňa za vás v čase insolventnosti platí splátky úveru či hypotéky, ale len v prípade, ak ste stratili prácu z objektívnych dôvodov. V prípade zrušenia pracovnej pozície, zániku zamestnávateľa alebo výpovede zo strany zamestnávateľa. Poisťovňa neplní pri výpovedi dohodou či výpovedi z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny a podobne.
  • Poisťovňa začína za vás platiť splátky až po dvoch mesiacoch od straty zamestnania, preto si treba vytvoriť finančnú rezervu, splátky sa spätne nevyplácajú.
  • Poistné plnenie končí uplynutím jedného roka od vyplatenia prvého plnenia. Ak zostanete dlhodobo nezamestnaným, teda dlhšie ako jeden rok, so splátkami od poisťovne nemôžete počítať. Ak sa však medzitým zamestnáte a znova prídete o prácu, lehota plynie od začiatku.
  • Poistná suma sa vždy nastavuje podľa výšky mesačnej splátky úveru či hypotéky.

 

Vybrať si najlepšiu ponuku a správne nastaviť hypotéku alebo poistenie je zodpovedné rozhodnutie. Odporúčame sa pri tomto úkone bezplatne poradiť so špecialistom, ktorý vám v rozhodovaní pomôže.

Máte vyriešené otázky financovania ale ešte nemáte vybraný svoj nový domov? Kliknite na bohatú ponuku nehnuteľností na realitnom portáli Ringo.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu