Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce uplácanie učiteľov na školách: Toto všetko im ponúkajú rodičia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

LONDÝN - Znie to ako zoznam, ktorý si spísal šťastný výherca v lotérii: archívne vína, diamantové náhrdelníky, lety súkromným lietadlom. Ale tieto luxusné položky si v skutočnosti užívajú britskí učitelia vďaka "agresívnej a manipulatívnej" darčekovej kultúre panujúcej medzi rodičmi detí študujúcich či ašpirujúcich na prijatie na niektorú zo súkromných škôl.

Rodiny, ktoré veria, že môžu deťom získať priazeň, zahŕňajú zamestnancov škôl kabelkami za 1000 libier (1217 eur) a obleky zo Savile Row, rovnako ako tisíckami libier v podobe darčekových kupónov. Učitelia tiež dostávajú debny archívneho vína a značkový tovar od Chanelu, Mulberryho a Tiffanyho v rámci vzájomného predbiehania a predvádzania sa. Na jednej zo škôl údajne bohatá rodina ponúkla učiteľom používanie vlastného súkromného lietadla.

Časopis Tatler napísal, že od čitateľov získal "rozsiahle svedectvo z prvej ruky", ako školy prijímajú neprimerane extravagantné dary od rodičov. A padli otázky, či kabelku Hermès alebo diamantový náhrdelník je ešte možné pokladať za prijateľný darček, alebo už za obyčajný úplatok.

Tatler teraz spustil kampaň, v rámci ktorej rodiny vyzýva, aby tlačili súkromné ​​školy svojich detí k zákroku proti súpereniu v dávaní darčekov, ktoré sa čím ďalej tým viac vymyká kontrole. Podľa zistení denníka niektoré rodiny pozerajú na nákladné darčeky ako na "len ďalší spôsob, ako dieťa pretlačiť dopredu". Niektorí preto aj na rodičovské schôdzky chodia s "fľašami šampanského a podnosmi tort".

Magazín preto vyzval rodičov, aby sa postavili proti tým, ktorí "považujú dávanie extravagantných darčekov za vhodnú praktiku". Učitelia na niektorých súkromných školách podľa neho teraz považujú kabelku za tisíc libier za prijateľný prejav vďaky - rovnako ako značkové obleky, iPady či kľúče od rodinnej vily. A nie sú zjavné známky toho, že by sa tento trend nejako vyčerpával alebo že by opadol. Riaditeľ prípravky, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že dary vracia priemerne každých štrnásť dní. "Deje sa to celý rok: Lístky do divadla, darčekové koše, hodvábne kravaty, vreckovky, dokonca aj zlaté manžetové gombíky vykladané diamantmi," povedal.

Jedna matka sa zverila, že "zázračne" získala miesto v plnom predškolskom prípravnom zariadení s dlhým zoznamom čakateľov po tom, čo riaditeľke venovala vianočnú dovolenku. A iná matka dievčenskej prípravky sa zas od ďalšieho z rodičov dozvedela, že ak prispeje menej ako 90 libier na triedny darček, bude sa dotyčný hanbiť podpísať na rovnaké vianočné prianie ako ona. "Musím povedať, že ma tým zahanbili a prinútili dať viac, než koľko som si mohla za jedného člena rodiny dovoliť," zverila sa.

Sami učitelia pritom popisujú, ako sa cítia kvôli príliš nákladným darčekom v rozpakoch. Niektorí ich potom predávajú na internetových aukčných serveroch alebo rozdávajú ďalej ako darčeky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu