Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Sauna: Pomôže pri prechladnutí aj chrípke

Napriek až doteraz miernej zime hlásia lekári čoraz väčší nárast prechladnutí a chrípkových ochorení.

Ak ste nestihli očkovanie a nechcete zostať doma v posteli s teplotami a nádchou, skúste saunu. Pravidelné saunovanie totiž zvyšuje obranyschopnosť organizmu a tak sa stáva odolnejším proti vírusom. Sauna je v podstate procedúra, pri ktorej sa vzájomne striedajú fázy - organizmus sa prehreje a následne ochladí. O tom, aké dlhé by mali byť jednotlivé fázy, neexistuje presné pravidlo. Dospelým stačí byť v saune 8 - 15 min., deťom 3 - 8 min. Dôležité však je, aby po prehriatí nebola vynechaná fáza ochladenia: možno začať pobytom na čerstvom vzduchu či kúpeľom v studenom bazéne.

Môže i škodiť

Hoci sauna pomáha pri chrípke, prechladnutí, depresii, poruchách spánku či nedostatočnom prekrvení, pri iných chorobách môže byť škodlivá. Vyhýbať by sa jej preto mali ľudia, ktorí majú problémy so srdcom, vysokým krvným tlakom či s kŕčovými žilami. V každom prípade sa skôr ako saunu navštívite poraďte s lekárom.

Dodržte pravidlá

Ešte pred vstupom do sauny sa nezabudnite osprchovať. Pri samotnom odpočinku v nej dbajte na príjem tekutín - vypite preto aspoň 1 liter vody. Fáza ochladenia je dôležitá, ale neriskujte tepelný šok a neskáčte rovno po odchode zo sauny do studenej vody. Najskôr sa osmeľte. A nezabudnite na záver pokožku ošetriť regeneračným krémom alebo telovým olejom.

Ako sauna pôsobí

Na kardiovaskulárny systém:
O 50 percent sa zvyšuje rýchlosť krvného obehu, stúpa pulz, cievy sa rozšíria a zlepší sa celkové prekrvenie tkanív.

Na psychiku:
Uvoľňuje napätie, zmenšuje úzkosť a agresivitu. Povzbudzuje až euforizuje.

Na pokožku:
Pri stúpajúcej teplote pokožky sa zdvojnásobí odparovanie. Dochádza k odstráneniu zrohovatených šupín pokožky, odplavujú sa nečistoty a baktérie.

Na dýchacie cesty:
Ich zvýšené prekrvenie sa prejaví vyššou sekréciou hlienových žliaz, riasy epitelu sa rýchlejšie pohybujú, čím sa rýchlejšie odstraňuje hlien s nabalenými mikróbami, zvýši sa tvorba protilátok.

Na pohybový aparát:
Tkanivá sa prehrievajú do hĺbky, narastá rozťažiteľnosť a pružnosť väzív. To je významné pri chronických reumatických procesoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu