Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V dobrovoľníctve vidím príležitosť získať skúsenosti, ktoré nás škola nenaučí

(Zdroj: iPcko)

Takto sa na tému dobrovoľníctva vyjadril Marek Madro, zakladateľ a riaditeľ internetovej poradne pre mladých IPčko.sk. Na internetovú poradňu majú mladí ľudia možnosť anonymne a bezplatne písať o svojich problémoch a trápeniach a nachádzajú pomoc, ktorú by v skutočnom živote veľakrát ani nevyhľadali. Takúto pomoc denne poskytujú mladí psychológovia, ale i študenti psychológie, či iných pomáhajúcich profesií. Svoju službu však robia nezištne vo svojom voľnom čase. Ako je to možné, že v dnešnom svete majú chuť byť dobrovoľníkmi?

„Nie každý človek sa hrnie do dobrovoľníctva. Byť dobrovoľníkom je v istom zmysle záväzok, nie je to len tak. I dobrovoľnícku činnosť treba vykonávať zodpovedne a svedomito. To, čo však mnohých odrádza je fakt, že z toho nič nemajú. No dovolím si tvrdiť, že to nie je celkom pravda“, vysvetľuje Marek.

Dobrovoľnícka činnosť je zväčša lákavá pre mladých ľudí počas svojho vysokoškolského alebo stredoškolského štúdia. Nepotrebujú zatiaľ zárobok, keďže ich zabezpečujú rodičia, a je to pre nich lákavá alternatíva ako tráviť svoj voľný čas. Miest, kde sa dá dobrovoľníčiť, je veľa. Podstatné je iba nebáť sa a ísť do toho.

Dobrovoľníci zo spomínanej internetovej poradne svoju službu hodnotia veľmi pozitívne. „Je to pre mňa veľmi obohacujúce. Samotný fakt, že to robím nezištne mi dáva viac ako keby som mala za to brať nejaké peniaze. Som rada, keď môžem byť pre ľudí nápomocná, nie preto, že je to moja pracovná povinnosť, ale preto, že chcem“, zhŕňa svoje pocity jedna z dobrovoľníčok Petra Filanová.

Špecifikom dobrovoľníckej činnosti je aj to, že mladí dobrovoľníci sa tak veľakrát dostanú na miesta, kam by si nikdy nedostali a nadobudnú skúsenosti, aké im môžu závidieť i ľudia z praxe. Viaceré organizácie pripravujú pre svojich dobrovoľníkov vzdelávania a vďaka službe, ktorú robia, majú možnosť pracovať s deťmi, bezdomovcami, onkologickými pacientmi, či rôznymi inými skupinami ľudí a tak získavajú skúsenosti nielen odborné, ale veľakrát nazbierajú i tie životné.

„Počas svojej dobrovoľníckej služby som sa už veľakrát stretla s ľuďmi, ktorí to v živote nemajú ľahké. Ako budúca psychologička často rozmýšľam, ako by sa dalo týmto ľuďom pomôcť. To, že môžem už teraz získavať skúsenosti a vedomosti v tejto oblasti, je pre mňa obrovským prínosom a neľutujem, že som sa stala dobrovoľníčkou“, skonštatovala ďalšia z dobrovoľníčok na internetovej poradni Katarína Vincová.

Ak máte teda aj Vy chuť spraviť niečo pre druhých a získať skúsenosti na nezaplatenie, sledujte rôzne dobrovoľnícke centrá, ktoré zhromažďujú viaceré ponuky pre potenciálnych dobrovoľníkov. Alebo oslovte priamo konkrétnu organizáciu.

Svojich dobrovoľníkov v týchto dňoch hľadá aj internetová poradňa pre mladých IPčko.sk. Stačí kliknúť na ich web.

 

 

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu