Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

5 hriechov pri poistení bytu

5 hriechov pri poistení bytu Zobraziť galériu (3)
5 hriechov pri poistení bytu (Zdroj: PR článok)

Poistenie bytu má chrániť váš majetok a poskytnúť vám adekvátnu náhradu škody. Môže však dôjsť k situáciám, kedy poisťovňa nebude plniť to, čo očakávate. Pozrime sa na 5 najčastejších chýb poistenia bytu.

  1. Čo je drahé je dobré

Ak si myslíte, že lacné poistenie sa ani neoplatí uzatvárať, nemáte pravdu. Ak si svoju nehnuteľnosť nepoistíte, bez ohľadu na dôvody, riskujete okrem straty svojho majetku, aj rozsiahle škody. Ide nielen o ujmy na vašej vlastnej nehnuteľnosti, ale aj tie, ktoré môžete spôsobiťsusedom. Za takéto škody,  a v plnej miere zodpovedáte. V dnešnej dobekvalitné a dobre nastavenépoistenie nemusí byť drahé.

  1. Zaplatené, vybavené

Za ďalšiu veľmi závažnú chybu považujem to, ak sa s poistením dlhodobo nepracuje. Klienti podpísanú poistnú zmluvu založia a dlhé roky iba platia poistné. Poistné produkty, ale aj vaše potreby sa vyvíjajú a v súčasnosti nemusia kryť tie riziká, pred ktorými sa potrebujete ochrániť. Dôvodov je hneď niekoľko -podpoistenie, nízky rozsah krytiači chýbajúce poistenie zodpovednosti. Aby krytie plnilo všetky očakávania a potreby, mali by ste si každých 5 rokov preveriť,či je zmluva stále rovnako vhodná.

  1. Nehnuteľnosť = domácnosť

Pri poistení bývania je dôležitá komplexnosť. Ak nastane poistná udalosť (napríklad praskne vodovodné potrubie) a vznikne škoda na zariadení, prípadne aj na susedných nehnuteľnostiach vrátane spoločných priestorov, je dôležité, aby ste mali poistenie, ktoré vám vykryje všetky vzniknuté škody. To znamená, že by ste mali mať poistený byt, jeho zariadenie (toto poistenie nazývame poistenie domácnosti) a tiež poistenie zodpovednosti za škodu. Momentálne sú na trhu i poistenia, ktoré kryjú všetky spomínané riziká v jednom balíku.

  1. Poznáte svoje výluky?

Netreba zabudnúť, že k bytom častokrát patria doplnkové priestory ako pivničné kobky, sklady, garáže a pod. Vlastníci tu často skladujú i hodnotnejší majetok, športové potreby, príslušenstvo k automobilom alebo motocyklom. Poisťovne však majú množstvo výluk týkajúcich sa poistenia majetku mimo bytu a zároveň sublimity na skupiny tohto majetku. Veľkou chybou je, ak sa výlukami a sublimitmi pred podpisom zmluvy neoboznámite a zostanete v mylnej predstave, že váš majetok a bytové príslušenstvo máte poistené do plnej hodnoty. V poistných podmienkach sa napr. dočítateto, ako by mala byť pivnica zabezpečená, aby v prípade krádeže poisťovňa vyplatila poistné a mnoho ďalších dôležitých informácií. Ak si chcete poistiť majetok, ktorý plánujete uskladniť vo vedľajších priestoroch bytového domu, odporúčam, aby ste s poisťovňou už pri podpise zmluvy dojednali krytie tohto majetku.

  1. Neviete, čo hovoria malé písmenká

Priemerná zmluva obsahuje celkom slušný objem textu, ktorého predmetom sú ďalšie detaily poistných podmienok. Ruku na srdce, prečítali ste niekedy takúto zmluvu do konca alebo dokonca poistné podmienky zakotvené v zmluvách iných poisťovni? Ak na to nemáte chuť a čas, vôbec sa vám nečudujem. Odporúčam vám obrátiť sa na nezávislého poistného poradcu, ktorý podmienky pozná a priebežne sleduje. Zanalyzuje vašu situáciu a pripraví vám optimálne riešenie. Dobrého poradcu spoznáte napríklad podľa toho, že sleduje výhodnosť vašich zmlúv v čase, upozorňuje vás na novinky či zmeny a poradí vám aj pri riešení samotnej škodovej udalosti.

Ak máte podozrenie, že vaša zmluva nemusí byť tá najvýhodnejšia, kliknite na tento link a dohodnite si so mnou bezplatnú konzultáciu. Rád vám pomôžem a poradím.

Hľadáte nové bývanie? Kliknite na TOP ponuku nehnuteľností na realitnom portáli Ringo.sk.

Pavol Meliš
poistný špecialista

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu