Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fascinujúci zberači medu: Riskujú životy medzi útesmi v Himalájach

Nepálsky zberač medu Zobraziť galériu (3)
Nepálsky zberač medu (Zdroj: FOto: Andrew Newey)

NEPÁL - Tak toto ste zaručene nevideli. Obrovské úle s množstvom včiel. Nachádzajú sa v nepálskych Himalájach a miestni obyvatelia riskujú svoje životy, aby sa v obrovských výškach dostali k sladučkému výživnému medu, ktorý jedia priamo z plástov. Fotografie vám vyrazia dych.

V nepálských Himalájach členovia kmeňových starších horských obcí riskujú svoje životy, balansujú na neistých lanách a rebríkoch, aby sa dostali k sladučkému medu. Ich strastiplnú cestu po visiacich rebríkoch strmými útesmi hory sprevádza hustý čierny dym, ktorý sa používa na zahnanie včiel.

Na výpravu za medom odhodlaný muž používa palicu na vyváženie. Sám v obrovskom priestore, na pochybných rebríkoch a lanách je odhodlaný dopraviť o stovky metrov nižšie čakajúcemu kmeňu sladučké plásty. Odľahlá rodná dedina je na kopci v štvrti Kaski v centre Nepálu. Miestni takto doteraz praktizujú prastarú tradíciu zbierania medu, ktorá siaha zhruba 11 tisíc rokov pred nl.

Práca v kmeni je rozdelená. Jedna skupina zbiera lístie, aby mohli obrovskými požiarmi vypudiť včely z úľov. Hneď, keď včely odlietajú alebo sú omámené, lovci začnú pracovať.

Fascinujúci zberači medu: Riskujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOto: Andrew Newey)

Ako uvádza denník Daily Mail, muži z nepálskeho kmeňa nosia ochranný oblek béžovej farby a takto lezú po 50 metrovom povrazovom rebríku, ktorý je zaistený v hornej a dolnej časti útesu. Pomocou dvoch bambusových tyčí potom zbierajú med.

Tento nepálsky kmeň je jeden z mnohých, ktorý čelí strate svojho pôvodného spôsobu života. Je to kvôli meniacej sa klíme, čím dochádza k zníženiu včelej populácie. Tá je však hlavným zdrojom ich obživy. 
Fascinujúci zberači medu: Riskujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOto: Andrew Newey)

Nepál vidí riešenie v tom, že začal speňažovať návštevy turistov, ktorí chceli zažiť lovecký spôsob zberu medu v Himalájach. Turisti s modernými horolezeckými výstrojmi by ale mohli poškodiť steny útesov, a teda aj úle. To predstavuje veľké riziko, pretože by mohlo dôjsť až k zániku vzácnych nepálskych včiel.  
 
V súčasnosti vzrástol export himalájskeho medu, ktorý sa predáva najmä v Japonsku, Číne a Kórei pre výrobu tradičných holistických liekov.

 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu