Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

21. MFF FEBIOFEST - mesiac nabitý filmovým umením

Febiofest Zobraziť galériu (7)
Febiofest (Zdroj: Febiofest)

21. ročník Medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST 2014 sa začína v piatok 21. 3. v Bratislave, kde potrvá do 27.3. Prinesie 140 filmov v sedemnástich programových sekciách a po Bratislave poputuje aj do ďalších ôsmich miest: Košice, Martin, Trenčín, Trnava, Banská Bystrica, Prievidza, Kežmarok a Prešov. FEBIOFEST potrvá až do 17. apríla.

Deväť miest od Bratislavy po Košice, trinásť kín a šestnásť kinosál.

Predstavenia FEBIOFESTu uvidia diváci tento rok v deviatich slovenských mestách; festival sa rozrástol o Kežmarok a po minuloročnej absencii sa opäť uskutoční aj v Košiciach, kde pri tejto príležitosti prebehne verejná diskusia o budúcnosti filmového klubu a artkina v tomto meste.

 

V Súťaži krátkych filmov krajín V4 bude hosťom Ukrajina.

Okrem filmov z vyšehradskej „štvorky“ bude tento rok už v druhom ročníku súťažnej sekcie  uvedený aj výber piatich titulov z hosťujúcej Ukrajiny. „Keď sme takmer pred rokom spolu s kolegami premýšľali nad hosťujúcou krajinou II. ročníka Súťaže krátkych filmov krajín V4, celkom spontánne nám prišla na um Ukrajina. Vtedy sme ešte netušili, že ukrajinských filmárov budú o rok neskôr zamestnávať úplne iné problémy, ako je film.“ Peter Dubecký, riaditeľ MFF FEBIOFEST. O ocenenie najlepší krátky film sa  bude  uchádzať spolu 25 titulov do 30 minút. Jeden z nich si odnesie i Cenu divákov. Ocenenie spojené s finančnou prémiou 3000€ udelí medzinárodná porota.

 

Až 38 slovenských filmov v programe. Osem z nich vo svetovej premiére!

FEBIOFEST venuje veľkorysý priestor na konfrontáciu súčasnej slovenskej kinematografie s filmovou produkciou susedných krajín. Výrazne vzrástol počet slovenských diel, ktoré sú na tomto festivale uvádzané vo svetovej alebo v slovenskej premiére a vzrastá aj záujem samotných tvorcov stretnúť sa s divákmi práve v prostredí tohto podujatia. Tento rok bude z celkového počtu 38 slovenských titulov v programe festivalu osem  uvedených vo svetovej premiére.

 

Bohatý výber svetových noviniek.

Do Bratislavy osobne zavítajú jeden z najvýraznejších maďarských režisérov súčasnosti György Pálfi, ale aj český dramaturg, režisér a scenárista Jan Gogola ml. Bohatý výber svetových noviniek prinesú sekcie Panoráma, Súčasný poľský film, sekcia Paolo Sorrentino: výber z tvorby.  Kultové „kovbojky“ na plátne opäť oživí Westernová klasika; klasické filmové lahôdky prinesú sekcie Kino-Ikon Plus a Ochutnávka: Projekt 100 – 2014. Vlastnú divácku sekciu si zostavili hlasovaním aj sami diváci a FEBIOFEST uvedie päticu titulov „na želanie“ v sekcii  Klubový Jukebox. 

 

Na divákov čaká bohatý filmový program, diskusie s tvorcami, sprievodné podujatia a o festivalovú atmosféru sa postará festivalová kaviareň i festivalový bar s Djmi.

 

- reklamný článok -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu