Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Alcatraz je opradený tajomstvami: Jedno z nich vedci odhalili!

Alcatraz Zobraziť galériu (3)
Alcatraz (Zdroj: Texas A&M, wikipedia)

SAN FRANCISCO - Bývalá väznica Alcatraz je opradená mnohými tajomstvami. Jedno z nich sa s pomocou radaru prenikajúceho pôdou podarilo odhaliť texaským vedcom, keď zistili, že sa pod ňou skrýva stará vojenská pevnosť, napísal spravodajský server Tech Times.

"Zo záznamov a kresieb vieme, že Alcatraz, svojho času nazývaný Pevnosť Alcatraz, býval značne opevnený," povedal profesor geológie a geofyziky Kalifornskej štátnej univerzity Mark Everett.

Väznica v minulosti slúžila ako pevnosť
Zobraziť galériu (3)
Väznica v minulosti slúžila ako pevnosť  (Zdroj: Texas A&M, wikipedia)

Historické záznamy naznačujú , že ostrov v polovici 19. storočia býval významným vojenským zariadením. "Svojho času mal 105 diel používaných k ochrane oblasti okolo Sanfranciského zálivu. Vieme, že vojaci postavili takzvanú kaponiéru, veľkú betónovú a murovanú štruktúru vyčnievajúcu dopredu, takže v prípade napadnutia bolo možné strieľať z rôznych uhlov," poznamenal Everett.

"Tiež vieme, že americká armáda vybudovala podzemné tunely a valy a veríme, že sme ich zvyšky našli s pomocou radaru," dodal Everett. Spoločne s kolegami objavili zvyšky starej pevnosti pod bývalým väzenským zariadením v priestoroch dvora a cvičiska.

Červené čiary naznačujú staré opevnenie
Zobraziť galériu (3)
Červené čiary naznačujú staré opevnenie  (Zdroj: Texas A&M, wikipedia)

Alcatraz, ktorý preslávil napríklad hollywoodsky film Skala, je jedným z najznámejších väzení na svete. Fascináciu verejnosti si vyslúžil svojím umiestnením na ostrove a aj povesťou zariadenia, z ktorého nie je možnosť utiecť.

Pretože pevnosť a neskôr väzenie boli postavené na ostrove, náklady na udržiavanie týchto zariadení boli príliš vysoké. Doprava všetkého vrátane pitnej vody, ktorá na ostrove obklopenom morom nie je, a jedla pre väzňov i dozorcov, bola príliš drahá, a preto bola väznica nakoniec uzavretá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu