Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Superstavba pod zemou: Mravce vytvorili veľdielo, ktoré vám vyrazí dych!

Mravčia megakolónia
Mravčia megakolónia (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Mravce sú skupinou hmyzu, o ktorú sa mimoriadne zaujímajú nielen vedci, ale aj biosociológovia. Ich spôsob života je totiž priam fascinujúci. A schopnosť budovať hniezda hádam ešte viac. Človeku sa pri pohľade na ich diela ani nechce veriť, že také niečo dokáže vytvoriť tak malý tvor.

Mravce patria bez najmenších pochýb medzi najpracovitejšie tvory v zvieracej ríši. Žijú v dobre organizovaných kolóniach v mraveniskách. V jednej kolónii môže žiť až niekoľko miliónov jedincov. Niekedy príbuzné kolónie vytvoria tzv. superkolóniu mravenísk nachádzajúcich sa na dĺžke tisícok kilometrov. Kolóniam mravcov sa vzhľadom na ich vysoký stupeň organizácie zvykne hovoriť aj superorganizmus.

Svoje hniezda budujú mravce pod zemou, v dutinách stromov. Mraveniská sú dokonalými stavbami. Nasledujúce video je toho dôkazom. Mravčia štruktúra v Brazílii, ktorú zachytáva, vám vyrazí dych. Tak dokonale vytvorené bludisko inde v zvieracej ríši asi nenájdete. Dokazuje, že mravce sú skutoční géniovia.

Mravčia megakolónia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu