Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

M. Králiková: Jedzte čo najviac čerstvých a surových potravín!

Varenie podľa Mišky Králikovej Zobraziť galériu (4)
Varenie podľa Mišky Králikovej (Zdroj: TV Paprika)

Po úspechu v kuchárskej reality šou TV Markíza Masterchef sa kariéra dvojnásobnej matky M. Králikovej rozbehla na plné obrátky. Dnes je priam na roztrhanie. Pôsobí v nových TV reláciách, vyučuje hodiny varenia, má vlastnú gastronomickú rubriku v časopise, už vydala svoju prvú kuchársku knihu Moje obľúbené recepty.

Nedávno si ju pozval šéfkuchár TV Paprika Laci Hornáček na natáčanie novej výpravnej šou o varení „Nech ťa šéf sprevádza“, ktorej prvú epizódu si televízni diváci môžu  pozrieť už v sobotu na TV Paprika. Ako si udržať štíhlu líniu, a zároveň sa fajn najesť, ale nielen o tom, už hovorí šéfkuchárka Michaela Králiková.  

V relácii Nech ťa šéf sprevádza pripravujete i cviklový tatarák. Odporučila by ste ho ľuďom, ktorí skraja roku chcú chudnúť, prípadne držať štíhlu líniu?
Samozrejme. Cvikla patrí medzi sezónne i regionálne suroviny a je takisto veľmi zdravá. Ja som jej dlho nefandila, ale keď som objavila jej zaujímavé kombinácie napríklad v šalátoch či rizote, bola som touto chuťou fascinovaná.

A aké ďalšie ľahké jedlá, resp. suroviny, by ste v tomto období (február) odporučila konzumovať?
Odporúčam sezónne suroviny, čo najviac čerstvých a surových potravín. Naše telo je po zime ochudobnené o mnohé vitamíny a metabolizmus spomalený. Treba ho naštartovať zdravými šťavami, jemne sparenou zeleninou, rybami či bielkovinami v strukovinách. Obľubujem cícerový humus, či špenátové cestoviny. Losos, kapor či tuniak u nás musia byť aspoň raz do týždňa.

A to sú suroviny, vďaka ktorým vy vyzeráte tak skvele?
Myslím, že hej. Ja veľmi rada jem. Neviem držať diéty, ani sa obmedzovať. Zdravé varenie nikdy nesmie byť nudné a fádne. Veľa ľudí sa bojí zdravej stravy práve preto, že si myslia, že je bez chuti a fantázie. Je to však práve naopak. S pestrou chuťovo a štruktúrovo variabilnou zeleninou, ovocím, rybami, mäsom, strukovinami, pohánkou či quino-ou sa dá nádherne vyhrať v chuti i pri stylingu na tanieri.

Čo ďalšieho rada varíte a jete?
Medzi moje najobľúbenejšie jedlá partia ryby, šaláty a svieže dezerty. Milujem lososa skaramalizovaného na mede s fazuľou. zelenými strukmi, chrumkavý rímsky šalát s citrusovým dressingom či kefírovú panna cottu. Samozrejme, nikdy neodmietnem rebierka, krídelká či hranolky z batatov.

Pri nakrúcaní s Lacim ste si iste užili veľa zábavy a dobrého jedla. Na čo ďalšieho z natáčania rada spomínate?
Laci je skvelý charizmatický človek, ktorý miluje spoločnosť ľudí, dobrého jedlá a vína. Tieto vlastnosti máme rovnaké. Najviac ma bavilo na natáčaní, ako sme obaja zapálene diskutovali o varení a spoločných tipoch a trikoch a už po pár minútach sme vedeli že sme rovnaká krvná skupina. Jeho rizoto s červeným vínom mi tak zachutilo, že okamžite po záverečnej klapke som si uchmatla tanier a zjedla som ho.

Čomu sa teraz venujete – profesionálne, súkromne?
Pôsobím na Kozom vŕšku v Ivachnovej pri Ružomberku ako externý poradca a ich mediálna tvár. Okrem toho mám veľa svojich aktivít a rozbieham nové projekty. Chystám sa vydať svoju druhú kuchársku knihu. Rada maľujem a píšem básne, stretávam nových ľudí. Máme doma tzv. "otvorený dom" a stále máme návštevy. S manželom i deťmi milujeme spoločnosť a radi vítame u nás priateľov pri dobrom jedle, víne a zábave.

Varenie podľa Mišky Králikovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV Paprika)

-reklamný článok-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu