Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sebapoškodzovanie: Módny trend, či choroba?

Sebapoškodzovanie: Módny trend, či choroba?
Sebapoškodzovanie: Módny trend, či choroba?

Pojem sebapoškodzovania je dnes už známejší než tomu bolo pred pár rokmi. Stále však ostáva akoby opradený rôznymi mýtmi a pre mnohých ľudí nejasnými presvedčeniami o tom, čo vlastne znamená. Formy sebapoškodzovania si automaticky spájame so životným štýlom s príznačným čiernym oblečením, piercingom, potetovaným telom a temnou hudbou. Možno máme dokonca pocit, že títo ľudia sa podobnými sebe-ubližujúcimi činmi chvália. V skutočnosti si však nevieme predstaviť, že by si niekto takto zámerne spôsoboval bolesť.

Dobrovoľníci z internetovej poradne IPčko.sk sa preto v rámci osvetovej video-kampane „Neboj sa byť normálnym“ rozhodli hovoriť s odborníkmi aj o sebapoškodzovaní.

„V snahe odtabuizovať túto tému vznikajú na internete rôzne stránky a internetové fóra, ktoré však niekedy miesto toho, aby zvyšovali informovanosť o nebezpečenstvách a rizikách, robia sebapoškodzovaniu reklamu. Ukazujú príbehy ľudí, ktorí si ubližujú a vďaka tomu sa cítia lepšie. Je pravda, že v tom momente sa tak naozaj môžu cítiť. Ide o fyziologickú reakciu nášho organizmu, ktorý nás pri akomkoľvek poranení chce chrániť pred bolesťou produkciou endorfínov, tzv. hormónov šťastia“, približuje situáciu zakladateľ internetovej poradne pre mladých Madro Marek. „Ľudí, ktorí trpia sebapoškodzujúcim správaním nie je tak málo, ako sa môže zdať. Nevie sa o nich, lebo svoje rany a jazvy starostlivo schovávajú, a už vôbec sa nimi nechcú vystatovať“, pokračuje Madro.

V našej spoločnosti sa akoby niekedy z obetí sebapoškodzovania robia vinníci a násilnici. Nevieme pochopiť ich činy, a tak je jednoduchšie za podobné prejavy ich odsúdiť. Ako však vysvetľuje psychologička Jana Fibichová: „Ich správanie nesleduje dosahovanie príjemných pocitov či prežívanie rozkoše. Oveľa častejšie je to snaha vyjadriť svoju psychickú bolesť tou fyzickou. Predstavuje pre nich určité zadosťučinenie, potrestanie sa za veci, z ktorých sa obviňujú. Väčšina ľudí je tak znechutená brutalitou onoho činu, že málokto sa pozastaví nad tým, že za všetkým môžu stáť problémy doma, depresie, strach, nedostatok lásky a prijatia v rodine či medzi priateľmi.“

Občianske združenie Inštitút PRIJATIA, ktoré dostáva za svoj projekt internetovej poradne pre mladých IPčko.sk množstvo ocenení, oslovuje svojou činnosťou stovky mladých, ktorí sa ocitajú v problémových situáciach. „Projekt našej online poradne IPčko.sk je inovatívnym prepojením odborne pripravených pracovníkov z oblasti psychológie, sociálnej práce a neformálneho priateľského prístupu. Raz do mesiaca uverejňujeme krátke video s odborníkmi o témach, s ktorými sa vo zvýšenej miere stretávame na online poradni. Teší nás, že prinášame v poradí už tretiu časť nášho video – seriálu. Predchádzajúce témy o šikane a depresii s odborníkmi nájdu záujemcovia na našej stránke www.ipcko.sk“, dodal Madro Marek.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu