Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Odvrátená strana olympiády v Soči: Robotníci bez platu, ignorácia úradov a prostitútky

OH v Soči síce zvýši v krajine turizmus, no zároveň zanechá negatívny vplyv na prírodu i spoločnosť Zobraziť galériu (5)
OH v Soči síce zvýši v krajine turizmus, no zároveň zanechá negatívny vplyv na prírodu i spoločnosť (Zdroj: thesochiproject.org)

ANTVERPY - Zimná olympiáda v Soči je megalomanský projekt, o ktorého uskutočnenie sa usiloval predovšetkým prezident Vladimir Putin. Je síce fajn, že mesto sa vďaka tomu stane oveľa atraktívnejším pre turistov, vybudovanie nových športovísk a zariadení s tým súvisiacich má však aj neblahý vplyv na životné prostredie a spoločnosť ako takú. Tieto zmeny počas niekoľkých rokov dokumentoval holanský fotograf Rob Hornstra.

Provizórne chatrče abchazských utečencov vystupujú z rannej hmly na fotografii zhotovenej pred piatimi rokmi. Novšia snímka rovnakého miesta už ukazuje skoro dokončené štadióny pre blížiacu sa zimnú olympiádu. Hornstra sa na pobrežie Čierneho mora opakovane vracal od roku 2009. Jeho práce, zhrnutá do niekoľkých publikácií a prezentovaná na internete aj na výstave, približuje hlboké sociálne aj iné problémy spojené s olympijskými hrami v ruskom letovisku Soči.

"Že to je región plný kontrastov, to sme vedeli od začiatku. Ale netušili sme, aké hlboké to je. To sme zistili až počas tých piatich rokov," povedal Holanďan. "Priepasť medzi bohatými a chudobnými je väčší než sme čakali. Priepasť medzi turistickou slobodou na pobreží v Soči a neďalekou chudobou a porušovaním ľudských práv je tiež väčšia než sme čakali," vysvetlil.

Spolu so svojím kolegom, publicistom Arnoldom Van Burrenom, zaznamenali príbehy stavebných robotníkov, ktorí za budovanie športovísk nedostali mesiace zaplatené a bez možnosti vrátiť sa domov prespávali v provizórnych chatrčiach. Nezabúda ani na občianskych aktivistov, ktorých výhrady proti spôsobu zaberania pozemkov pre stavby miestne úrady úplne ignorovali, striptérky z nočných klubov v Soči aj klientov tamojších kúpeľných domov.

Odvrátená strana olympiády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thesochiproject.org)

Odvrátená strana olympiády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thesochiproject.org)

Odvrátená strana olympiády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thesochiproject.org)

Podľa fotografa majú zimné hry, ktoré výrazne podporuje aj ruský prezident Putin, svetu ukázať, že Rusko je späť na mape, že je moderným a bohatým štátom. "To je v poriadku, takto sa olympiády využívajú, politický cieľ je jasný," poznamenal Hornstra. Ako povedal, bolo frustrujúce sledovať, ako málo sa svetové médiá skutočnej situácii v Soči a okolí pred olympiádou venovali.

Odvrátená strana olympiády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thesochiproject.org)

Dvojica preto rozpráva o "uťahovaní skrutiek ", rezignácii miestnych, ktorí s olympiádou nechcú mať nič spoločné a sú z celého vývoja v posledných rokoch predovšetkým sklamaní. "Často som od ľudí v Soči aj inde na Kaukaze počul: Nech si vo vláde robia, čo chcú. Ja mám svoju rodinu a záhradku," opisuje rozhovory s miestnymi. Má navyše veľké obavy, či sa olympiádu nepokúsia narušiť zakaukazskí islamisti, ktorí o sebe v minulých dňoch dali vedieť teroristickými útokmi vo Volgograde.

Príbeh, ktorý dokumentaristi v knihách a fotografiách rozprávajú, sa zrejme oficiálnemu Rusku príliš nehodí. Pri cestách do Soči a na Kaukaz boli niekoľkokrát zatknutí. Obaja už od minulého leta márne žiadajú o vstupné víza, zrušená bola plánovaná výstava v prestížnej moskovskej galérii Vinzavod. Spôsob  akým sa to stalo, je pritom podľa Roba pre dnešné Rusko typický.

Aj vďaka tomuto vývoju sa jeho niekoľkoročnej práci dostalo v Rusku väčšej pozornosti. O veci totiž začali rozsiahlo informovať nezávislé ruské internetové servery a fotky tak videlo viac ľudí, než koľko by ich dorazilo do galérie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu