Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Luxusná megajachta, ponorka či MHD: Takto cestujú svetové osobnosti!

Vladimir Putin zapózoval v kabíne ultramodernej ponorky. Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin zapózoval v kabíne ultramodernej ponorky. (Zdroj: SITA, telegraph.co.uk)

RÍM/LONDÝN/MOSKVA - Vrcholní svetoví politici si niekedy vyberajú podivuhodné dopravné prostriedky: nadmieru luxusné, aj prekvapivo skromné, extravagantné aj úplne obyčajné.

Severokórejský diktátor Kim Čong-un tak trávi s priateľmi voľný čas na svojej šesťdesiatmetrovej jachte, aj keď viac než polovica jeho spoluobčanov trpí hladom. Taliansky prezident Giorgio Napolitano sa zase po záhrade preháňa v prastarej trojkolke Piaggio Ape, napísal britský denník The Daily Telegraph.

O luxusnej jachte severokórejského lídra sa svet dozvedel vďaka bývalej americkej basketbalovej hviezde Dennisovi Rodmanovi. Ten tento rok v rozhovore pre britský denník The Sun opísal, ako si v KĽDR užil skvelú "sedemhviezdičkovú party" a okrem iného hovoril aj o pobyte na obrej jachte, ktorá podľa neho vyzerala ako "niečo medzi trajektom a výletnou loďou spoločnosti Walta Disneyho".

Rovnako opulentný štýl si dopraje aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už vyskúšal hocijaký dopravný prostriedok vrátane motorového rogala, s ktorým viedol let kŕdľa mladých plameniakov. Tento rok v júni ale pokoril ďalšiu métu, keď fotografom zapózoval v kabíne ultramodernej ponorky, s ktorou sa potopil na dno Fínskeho zálivu. Tam si v hĺbke šesťdesiatich metrov prezrel vrak fregaty Oleg, ktorá sa potopila v roku 1869.

Vladimir Putin vyskúšal už všeličo – vysoko v oblakoch, ale aj hlboko pod vodou.
Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin vyskúšal už všeličo – vysoko v oblakoch, ale aj hlboko pod vodou.  (Zdroj: nytimes.com)

Legendárnym sa už aj vďaka mnohým filmom stal dopravný prostriedok amerických prezidentov – lietadlo Air Force One. Ide síce o klasický stroj Boeing 747, s linkovými lietadlami toho istého typu má však len málo spoločného. V troch poschodiach je v ňom k dispozícii priestor skoro 400 metrov štvorcových a sám prezident využíva vlastný apartmán s kúpeľňou, pracovňou a konferenčnou miestnosťou. Na palube je aj ošetrovňa s plnohodnotnou operačnou sálou a dve kuchyne, ktoré môžu naraz pripraviť jedlo až pre stovku stravníkov. Samozrejmosťou je prakticky neobmedzený dolet, pretože lietadlo môže čerpať palivo za letu.

Air Force One s Barackom Obamom a jeho manželkou Michelle na palube. Obamovci leteli na pohreb Nelsona Mandelu.
Zobraziť galériu (7)
Air Force One s Barackom Obamom a jeho manželkou Michelle na palube. Obamovci leteli na pohreb Nelsona Mandelu.  (Zdroj: SITA, telegraph.co.uk)

Štýlovo môže cestovať napríklad aj britská kráľovná Alžbeta, ktorá využíva pre cesty po Británii aj svoj ​​vlastný vlak. Okrem spacích vagónov pre jednotlivých členov kráľovskej rodiny disponuje aj jedálňou a salónom.

Princ Charles pri nastupovaní do britského kráľovského vlaku.
Zobraziť galériu (7)
Princ Charles pri nastupovaní do britského kráľovského vlaku.  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Skromné, ale útulné – v týchto priestoroch britská kráľovná rada relaxuje.
Zobraziť galériu (7)
Skromné, ale útulné – v týchto priestoroch britská kráľovná rada relaxuje.  (Zdroj: telegraph.co.uk, dailymail.co.uk)

Pápeža zase charakterizuje špeciálne vozítko zvané papamobil, ktoré však súčasná hlava katolíckej cirkvi, pápež František, príliš nevyužíva. Namiesto auta s nadstavbou z nepriestrelného skla, špeciálne upraveného Mercedesu triedy M, často sadá skôr do otvorených džípov – vraj aby bol "bližšie ľuďom". Veriacich udivil aj tým, že po svojej inaugurácii nenastúpil do pripravenej limuzíny, ale odišiel do bytu pristaveným autobusom.

Benedikt XVI., narozdiel od Františka, svoj papamobil využíval pomerne často. Súčasný pápež však preferuje o niečo bezprostrednejší kontakt.
Zobraziť galériu (7)
Benedikt XVI., narozdiel od Františka, svoj papamobil využíval pomerne často. Súčasný pápež však preferuje o niečo bezprostrednejší kontakt.  (Zdroj: SITA, telegraph.co.uk)

Na skromnejšiu strunu hrá aj taliansky prezident Napolitano. Pri oficiálnych príležitostiach síce sadá do naleštenej limuzíny Maserati, na záhrade svojej letnej rezidencie Villa Roseberry v Neapole je ale pripravená dlhoročná trojkolka Piaggio Ape.

Vôbec najjednoduchším životným štýlom sa vyznačuje "najchudobnejší prezident sveta"  hlava Uruguaja, José Mujica. Prezident, ktorý žije na statku na okraji Montevidea a dáva 90 percent platu na charitu, má pre osobné potreby k dispozícii doslúženého "chrobáka". Auto Volkswagen Beetle z roku 1987 mu parkuje v stodole. V majetkovom priznaní z roku 2010 uviedol , že automobil má hodnotu zhruba 1800 dolárov (asi 1315 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu