Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Motorku si opatruje v obývačke

Jozef Kolenič opatruje svojho „Kaktusa“ v obývačke. Zobraziť galériu (2)
Jozef Kolenič opatruje svojho „Kaktusa“ v obývačke.

SK POPRAD - Nie je kaktus ako kaktus. Ten, ktorý má doma Jozef Kolenič a ešte zopár šťastlivcov na svete, by chcel asi každý, kto obdivuje históriu na kolesách. Je to Kaktus - prvý sériovo vyrábaný motocykel z radu ČZ z roku 1931. Bolo ich vyrobených iba pár a len zlomok sa zachoval dodnes. Nie div, že J. Kolenič má o stále pojazdný exponát obavy a spáva s ním v obývačke.

Okrem svojho miláčika zberateľa najviac fascinujú americké motocykle značky Indian. Počet zberateľov tejto renomovanej značky možno vo svete spočítať na prstoch oboch rúk. Jeho zbierka historických tátošov predstavuje úctyhodné číslo - takmer päť desiatok kusov. A koľko hodín strávi pri renovácii motocykla? „Najviac času trvala renovácia prvého Indiana 600. Ak poviem 1 500 hodín, určite to nepreženiem. To je na tejto vášni krásne, keď po stovkách hodín práce zavrčí kostra zo šrotoviska na zraze motoristov.“

Motorku si opatruje v
Zobraziť galériu (2)
Ako sa dostal k najvzácnejšiemu štvorkolesovému exponátu - Prage Alfa Faet z roku 1927? „Jeho pôvodný majiteľ bol taxikár a vozil aj Tomáša Baťu st. Tesne pred príchodom sovietskych vojakov počas vojny rozobral auto do poslednej matice a porozkladal po celom dome, aby mu ho nenašli a nezobrali. Ja som sa viac ako 20 rokov snažil to auto od neho získať. Až po jeho smrti mi ho predala jeho dcéra. Auto som dva roky dával dokopy,“ hovorí J. Kolenič, ktorý už našiel pokračovateľa rodinnej tradície v synovi Jozefovi i dcére Janke. Tá už trikrát získala titul majsterky sveta v cyklotriale.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu