Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Navigácia GPS: Ako nezablúdiť na cestách

GPS navigácia vám pomôže orientovať sa i v neznámych mestách
GPS navigácia vám pomôže orientovať sa i v neznámych mestách

Cestujete často autom do neznámych miest a zakaždým sa obávate, že zablúdite? V prípade, že sú vaše orientačné schopnosti nedostatočné, pomôžte si inak. Dnešná technika totiž ponúka riešenie v podobe GPS systému (Global Positioning System). Kde všade vám mobilná navigácia ešte môže pomôcť?

GPS prijímač vás dokáže navigovať presne tam, kde mu to zadáte, a to bez zdržujúceho nazerania do papierovaj mapy či vypytovania sa. S navigáciou na želané miesto dorazíte s presnosťou 1 až 2 metre.

Autonavigácia


Najčastejšie využitie GPS je v autách. Práve tam môžu byť zabudované priamo do autorádia s veľkým, farebným displejom, alebo odnímateľné, ktoré sa upevňujú na predné sklo. Najpraktickejšia je prenosná autonavigácia: jednak nerobíte zo svojho auta výklad a nelákate zlodejov, aby vám rozbili sklo. Po zaparkovaní ju jednoducho schováte . Rovnako pri výmene máp (keďže každá navigácia má pamäť iba na obmedzený počet krajín, a ak zmeníte región, treba si do stroja stiahnuť nové mapy) ju pripojíte doma na počítač a nemusíte sa s notebookom krčiť v aute.

Niečo pre turistov


Na trhu existujú i navigácie pre cyklistov či turistov. Obsahujú podrobné turistické mapy zväčša jednej krajiny. Napríklad mapa Slovakia TOPO mapuje až 1 300 rôznych turistických chodníkov na Slovensku. Môžete si kúpiť samostatnú navigáciu, alebo môžete mať mapu na notebooku, PDA či mobile, ktoré zachytávajú GPS signál. Ide o softvér, ktorý sa dá stiahnuť z internetu niekedy bezplatne či za prijateľný poplatok.

Foto archív


Zaujímavosťou pri využívaní GPS signálu je i malé prenosné zariadenie Sony GPS-CS1, ktoré dodá vašim fotkám či videu extra rozmer tým, že budete vedieť kedy aj kde ste danú fotku či videozáznam urobili. Má veľkosť drobného mobilu, ktorý na cestách zaznamenáva čas a polohu, a keď si doma stiahnete fotky do počítača, rozmiestni vám ich na digitálnej mape . Takto sa vám už nikdy nestane, že po rokoch nebudete tušiť, kde ktorá snímka vznikla.

Čo je GPS?


Ide o systém, ktorý zahŕňa 24 satelitov krúžiacich okolo Zeme vo výške 20 000 km. Tieto vysielajú na Zem svoju presnú polohu. GPS prijímač zachytáva všetky dostupné signály satelitov, vďaka čomu vie v každej sekunde vypočítať presne vašu polohu na zemi, a to aj na miestach, kam nesiaha mobilný či televízny signál. Okrem GPS prijímača musíte však mať presnú mapu mesta, v ktorom sa nachádzate. Až kombináciou mapy a polohy určí GPS prijímač miesto, kde práve ste.

Ako vyberať GPS navigáciu?


zamyslite sa, či potrebujete samostatnú navigáciu, alebo vlastníte techniku s podporou GPS (notebook, PDA, mobil); ak ste vybavení, stačí vám kúpiť si mapu (softvér) a môžete začať cestovať

rozmer pri autonavigácii - siahnite po prenosnej s čo najmenšími rozmermi

mapa - zvážte si, kam budete jazdiť najčastejšie (či Slovensko, alebo ktoré štáty v zahraničí) a skontrolujte, či a aká podrobná je mapa tohto regiónu. Informujte sa, či je v cene aj update - aktualizácia mapy (aspoň 1x za rok), resp. za aký poplatok ho výrobca poskytuje

displej - najlepšie autonavigácie sú s dotykovým displejom – pri šoférovaní je nebezpečné hľadať malé „gombíky“ na ovládanie (do displeja sa ťukne oveľa ľahšie)

jazyk - navigácia musí mať podporu slovenčiny alebo češtiny, inak sa vám nebude dosť pohodlne jazdiť podľa inštrukcií navigátorky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu