Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otvorenie sezóny halového lietania

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: PR)

Z celej Európy sa zišli parašutisti a skydiveri, aby otvorili sezónu halového lietania v simulátore voľného pádu Superfly na Liptove. Keďže zima parašutistom nepraje a skákať vonku sa už nedá, aby mohli trénovať ďalej, musia sa premiestniť dovnútra. Nová atrakcia, ktorá vyrástla pri Tatralandii v Liptovskom Mikuláši, tak tento víkend hostila popredné špičky tohto adrenalínového športu. Zišli sa tu tí najlepší z najlepších.

Akcia začala v piatok a trvala až do nedele. Vystriedalo sa približne 70 letcov a spolu nalietali viac ako 40 hodín letového času. Pre niekoho šialenstvo, pre iného iba začiatok tréningu. V sobotu nálada vyvrcholila a okrem letcov sa v tuneli predstavila aj akrobatka a predviedla dych vyrážajúci vzdušný tanec na  stuhách. 

Tento moderný šport získava stále viac a viac fanúšikov. Mladí letci, ktorí sa budú chcieť v lietaní zdokonaliť, sa môžu v Superfly zúčastniť nejedného športového kempu, ktoré začali otvorením sezóny a budú prebiehať počas celej zimy. Pod vedením známych skydiverov ako sú Tyler Baird, Martin Kirstensten a Filip Crnjakovic z teamu Voss Ventus,  či s ďalšími inštruktormi sa naučia freestylovému lietaniu a bláznivo rýchlej akrobacii.

Halové lietanie, či indoor skydiving, je pomerne mladý šport ktorý si ale získava veľkú popularitu a pozornosť po celom svete a Slovensko v tomto tiež nezaostáva. Lietanie v tzv. veternom tuneli je populárne nie len medzi parašutistami mimo ich hlavnej sezóny, ale stáva sa módnou a trendovou záležitosťou aj pre mladých ľudí, ktorí vyhľadávajú adrenalín a nevšedné zážitky. Ale pozor, indoor skydiving je vysoko návykový šport, ktorý keď vás raz chytí, ťažko mu už odoláte.

Ako lietanie v tuneli vlastne funguje? Superfly je aerodynamický tunel poháňaný 4 veľkými ventilátormi o výkone spolu 1420 kW, ktoré vháňajú vzduch do 14 metrov vysokej komory. Zvislé prúdenie vzduchu tu môže dosiahnuť rýchlosť až do 290 km/h, čo navodzuje podmienky ako pri zoskoku z lietadla. Samotný voľný pád tu však trvá omnoho dlhšie ako pri zoskoku  a letec lieta v bezpečnej výške a  vždy pod dohľadom skúseného inštruktora. Lietanie v tuneli tak môžu absolvovať už aj deti od 5 rokov, či ľudia ktorí nemajú žiadne skúsenosti s lietaním, alebo majú strach z výšok, ale chcú si vyskúšať tento adrenalínový zážitok.  

Vstupenky na Superfly si môžete zakúpiť cez Predpredaj.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu