Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

USA pred 75 rokmi zachvátila hysterická panika: Zem napadli Marťania!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

WASHINGTON - Pred 75 rokmi, 30. októbra 1938, zachvátila mestá Spojených štátov hysterická panika. Stačik k tomu jeden program - pre rozhlas spracovaná hra Orsona Wellesa Vojna svetov, ktorá mala podobu mystifikačného spravodajstva. A to bolo tak dôveryhodné, že milióny poslucháčov uverili, že na Zem naozaj zaútočili Marťania.

Ameriku krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny Ľudia brali útokom obchody, zamykali sa s rodinami vo svojich domoch, matky s deťmi utekali do lesov. Všetci boli totiž presvedčení o tom, že nás obsadili mimozemšťania. Neskôr sa samozrejme ukázalo, že nič z toho nie je pravda.

Welles počas vysielania hry v newyorskom štúdiu v roku 1938
Zobraziť galériu (3)
Welles počas vysielania hry v newyorskom štúdiu v roku 1938  (Zdroj: internet)

Titulka New York Times deň po odvysielaní hry
Zobraziť galériu (3)
Titulka New York Times deň po odvysielaní hry  (Zdroj: wikimedia.org)

Bol z toho škandál, ktorý však mladému tvorcovi priniesol nevídanú zmluvu s menším hollywoodskym štúdiom RKO. V lete roku 1940 potom za šesť týždňov v izolácii vytvoril dielo, ktoré dnes filmoví historici rozoberajú záber po zábere. Fiktívnu rekonštrukciu života mocného tlačového magnáta s názvom Občan Kane zostavenú z výpovedí jeho blízkych. V roku 2002 bol Občan Kane výberom viac ako 250 režisérov a kritikov z celého sveta zvolený najlepším filmom všetkých čias.

Samotný sci-fi román Vojna svetov vyšiel v roku 1898 a jeho autorom je anglický spisovateľ Herbert George Wells. Slávna kniha sa niekoľkokrát dočkala aj filmového spracovania. V roku 2005 mala premiéru adaptácia režiséra Stevena Spielberga, ktorý obsadil do centra aktualizovaného príbehu Toma Cruisa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu