Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šialená teória o Hitlerovi: Tajným tunelom utiekol do Argentíny a zomrel až v roku 1962!

A. Hitler a E. Braunová Zobraziť galériu (2)
A. Hitler a E. Braunová (Zdroj: cullenswwii.wikispaces.com)

LONDÝN - O Adolfovi Hitlerovi sa objavilo už množstvo konšpirácií, ktoré sú viac či menej uveriteľné. Jedna z nich tvrdí, že krátko pred koncom druhej svetovej vojny utiekol so svojou družkou Evou Braunovou do Argentíny, kde žil až do svojich 73 rokov.

Bol 27. apríl 1945. Hoci sa blížila polnoc, Berlín ani zďaleka nespal. Ulicami zneli strely ruských vojakov, ktorí sa čoraz približovali k centru Tretej ríše. V Nemecku v tej chvíli nebol jediný človek, ktorý by veril, že nacisti ešte stále môžu vyhrať. Vedel to aj Adolf Hitler, muž, ktorý priniesol svetu skazu, aká tu ešte nebola.

Führer mal tri možnosti: mohol sa vzdať Rusom, ale poníženie by bolo príliš veľké. Mohol spáchať samovraždu, ale kto by ho nahradil v prípade, že by vznikla Štvrtá ríša? Ostala mu teda posledná možnosť - útek.

Šéf gestapa Heinrich Müller pripravil všetko do najmenšieho detailu. Dvadsať minút po polnoci vyšli z tajného tunela, ktorý spájal Hitlerov bunker s povrchom, tri postavy. Bol to samotný diktátor, jeho partnerka Eva Braunová a švagor Hermann Fegelein. Pomedzi požiare a výbuchy sa im podarilo dostať až k Hohenzollerndammu, niekdajšiemu módnemu bulváru, ktorý počas vojny slúžil ako provizórna ranvej, kde už na nich čakalo lietadlo. Trojica mala namierené k lepšiemu životu, ktorý na nich čakal v Argentíne.

Vchod vedúci do podzemného protilietadlového bunkra
Zobraziť galériu (2)
Vchod vedúci do podzemného protilietadlového bunkra  (Zdroj: cullenswwii.wikispaces.com)

Cesta bola pomerne komplikovaná. Lietadlo muselo niekoľkokrát pristáť, najprv v Dánsku, potom v Španielsku, kde generál Franco posádke poskytol ďalšie lietadlo, ktoré ju odviezlo na Kanárske ostrovy. Tam nastúpila na ponorku, ktorá sa vynorila až v blízkosti malého prístavu Necochea nachádzajúceho sa 480 kilometrov od Buenos Aires.

Hitlerove nohy odvtedy už nikdy nevykročili z Argentíny. Hoci sa mu nesplnil sen o novej ríši, šťastie našiel aspoň v osobnom živote, keď sa oženil s Braunovou, ktorá mu neskôr porodila dve dcéry. Nakoniec 13. februára 1962, jeden z najzlovestnejších ľudí, akí kedy žili na tomto svete, vo svojich 73 rokoch zomrel. Pilulka horkosti prišla vo vedomí, že jeho odveký nepriateľ, Winston Churchill, ho prežil.

Pre väčšinu z nás znie tento príbeh ako číra fantázia. Existujú však ľudia, ktorí sú presvedčení o tom, že ide o stopercentnú pravdu. Už od konca vojny totiž mnohí verili, že predstava, že Hitler sa nezabil, ale utiekol do zahraničia, vôbec nie je nereálna. Bezprostredne po vojne totiž neexistoval žiadny rukolapný fyzický dôkaz o tom, že Hitler naozaj zomrel. Britské a americké spravodajské služby dokonca dostali nespočetné množstvo hlásení o tom, že bol videný živý a na slobode. V septembri 1945 sa napríklad objavila informácia o tom, že Hitlera a jeho osobného tajomníka Martina Bormanna videli nastúpiť na luxusnú jachtu v Hamburgu. Iné teórie zas hovorili o tom, že žil ako mních v Španielsku alebo ako pastier vo švajčiarskych Alpách.

Nedávno sa konšpirácia o Hitlerovom utajenom živote v Argentíne stala dôvodom plagiátorského sporu. Dvojica britských autorov - Gerrarda Williamsa a Simona Dunstana totiž vydala knihu Grey Wolf: The Escape of Adolf Hitlera (Sivý vlk: Útek Adolfa Hitlera), ktorá sa ňou zaoberá. Argentínsky novinár Abel Bastista Bariloche ale tvrdí, že si privlastnili jeho výskum a teraz od nich žiada nárok na náhradu škody, uvádza web britského denníka Daily Mail.

"Myšlienka, že Hitler dožil v Argentíne, určite nepochádza z Bastiho hlavy. Knihy na túto tému sa objavili už v roku 1953. Nikdy som nekopíroval prácu niekoho iného," vyhlásil Williams.

Dnes sa má za to, že Hitler 30. apríla 1945 vo svojom bunkri vo dvore Ríšskeho kanclérstva spáchal spolu s Evou Braunovou samovraždu. Obaja užili kyanidovú kapsulu a Hitler si potom strelil do hlavy. Vojaci ich telesné pozostatky po tom, ako ich našli, poliali benzínom a spálili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu