Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odložiť strach a predsudky: vyzývajú mladí internetoví psychológovia

Neboj sa byť normálnym
Neboj sa byť normálnym (Zdroj: www.ipcko.sk)

‚Neboj sa byť normálnym‘ je názov novej kampane, ktorú od budúceho mesiaca naplno rozbieha občianske združenie Inštitút PRIJATIA. Pôsobia v ňom mladí ľudia, prevažne z oblasti psychológie a sociálnej práce, ktorí sa najnovšie rozhodli búrať predsudky. „Vyhľadať pomoc psychológa je na Slovensku niečo tabu. Označia vás za cvoka alebo prinajlepšom za slabšieho jedinca. Chceme ľuďom ukázať, že návšteva psychológa nemusí byť niečím, za čo sa treba hanbiť. V konečnom dôsledku, mať problémy je celkom normálne, tak prečo sa brániť tomu, aby sa riešili?“, vysvetľujú svoje dôvody organizátori kampane.

Iniciatívni mladí, ktorí za touto myšlienkou stoja, sú takisto psychológmi a často sa stretávajú s predsudkami zo strany širšej verejnosti. „Naša profesia je akoby opradená rôznymi mýtmi od toho, že vieme čítať ľuďom myšlienky a v okamihu, keď sa na nich pozrieme, poznáme, čo sú zač, až po predstavy o tom, že každému nájdeme nejaký problém, z ktorého sa do smrti nedostane. Sme však rovnakí ľudia ako oni. Nie sme jasnovidci ani žiadni tyrani, ktorí sa potrebujú vyvyšovať nad druhých. Práve naše psychologické vzdelanie, poznatky a skúsenosti môžeme využiť k dobru ostatných. Chceme im pomôcť v ich ťažkej situácii“, hovorí o svojich skúsenostiach dobrovoľníčka Barbora Holíková. Ukazuje sa, že ľudia oveľa skôr siahnu po inej forme pomoci než po odborníkovi. Čím to môže byť spôsobené vysvetľuje psychologička z tohto združenia Lucia Bokorová: „Niekedy je to nedostatok informácií, ktorý im to nedovoľuje. Ani len netušia, na koho sa obrátiť s ich problémom. Vo veľkej miere sú to však predsudky, strach alebo pocity hanby. V ich očiach to môžu brať ako osobnú prehru a zlyhanie z toho, že sa nezvládli popasovať s vlastným životom sami. Ľudia však nie sú superhrdinovia a je naozaj v poriadku, že občas potrebujeme pomoc.“

 

Čo bude jadrom tejto kampane si tvorcovia zatiaľ nechávajú pre seba. „Chceme ľuďom priblížiť svet psychológov, ukázať im, že problémy, s ktorými prichádzajú, sa dajú riešiť, že je správne o nich hovoriť a hlavne, že psychológovia nehryzú“, s úsmevom hovorí predseda občianskeho združenia Marek Madro. „A je sa na čo tešiť. Plánujeme chodiť medzi ľudí, navštevovať školy, natočiť pár videí a ‚stavať mosty‘ medzi ľuďmi. Veď psychológovia sú nimi tiež“, dodáva.

 

Inštitút PRIJATIA, o.z. v súčasnosti realizuje veľmi úspečný projekt internetovej online poradne pre mladých IPčko.sk. Odborne školení dobrovoľníci tak denne pomáhajú desiatkam ľudí v ich ťažkých chvíľach, problémoch a pre nich nezvládnuteľných situáciách. Formou chat-komunikácie dávajú najavo svoju podporu a priateľsky sprevádzajú tých, ktorí sa neboja napísať.

Viac na www.ipcko.sk

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu