Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odsúdená na smrť: Zoe (42) trpí demenciou, je hluchá, ochrnutá a úplne mimo!

Zoe predtým a teraz Zobraziť galériu (3)
Zoe predtým a teraz (Zdroj: julie talbot)

ASHFORD - Zoe Bottrollová začala krátko po narodení svojho druhého dieťaťa zabúdať a strácať veci. Jej rodina si myslela, že má popôrodnú depresiu, ktorá časom prejde. Lenže stav mladej Angličanky sa rapídne zhoršil. Potom prišla krutá diagnóza. Žene oznámili, že trpí demenciou.

Zoe mala len 27 rokov, keď si všimla, že začína nejak príliš často zabúdať. Veci dávala na nesprávne miesto a celkovo bola nejaká zmätená. Práve porodila dcéru Louise, tak predpokladala, že je to normálne a chvíľu jej bude trvať, kým sa zas dostane do zabehaného režimu. Jej príbuzní sa navyše domnievali, že za tým môže byť aj popôrodná depresia.

Odsúdená na smrť: Zoe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: julie talbot)

Lenže stav dvojnásobnej matky sa nezlepšoval, práve naopak. Rok pred tridsiatkou jej lekári urobili neurologické vyšetrenie, ktoré odhalilo šokujúcu pravdu. Bottrollová má demenciu. Vtedy sa ešte ako-tak dokázala postarať o svoje deti, ale postupne jej materské povinnosti ich babka Julie Talbotová.

"Nikomu z nás vtedy ani nenapadlo, že by to mohla byť demencia. Veď tá choroba predsa postihuje starých ľudí. Keď som sa dozvedela, čo Zoe v skutočnosti je, úplne ma to položilo. Pociťovala som zmes najrôznejších emócií, smútok, hnev aj frustráciu," spomína na hrozné okamihy Julie.

Jej dcéra je teraz vo svojich 42 rokoch v poslednej fáze choroby. Dni trávi na špeciálne upravenom kresle, pretože už nedokáže hýbať končatinami. Navyše je hluchá, už štyri roky neprehovorila, môže konzumovať len tekutú stravu a netuší, čo sa okolo nej deje. V súčasnosti sa o ňu starajú v opatrovateľskom dome, uvádza Daily Mail.

Odsúdená na smrť: Zoe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: julie talbot)

"Mamu si pamätám už len s demenciou. Je mi ľúto, že som ju nezažila zdravú. Keď ju prídem navštíviť, ani nevie, kto som. Je mi z toho do plaču," dodala Louise, ktorá momentálne býva so svojou o štyri roky staršou sestrou Gemmou.

Riaditeľ výskumu a vývoja Alzheimerovej spoločnosti Doug Brown uviedol, že v Británii žije s demenciou zhruba 17 000 ľudí mladších ako 65 rokov, ale diagnostikovanie tohto ochorenia v takom mladom veku, ako to bolo u Zoe, je podľa neho neuveriteľne vzácne. "Ak máte problémy s pamäťou a cítite, že by to mohlo byť niečo vážne, určite by ste mali vyhľadať svojho praktického lekára," odporúča.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu