Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najbláznivejší plán nacistov: Z Himmlerovej operácie Munchkin zostáva rozum stáť!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - V nemeckom archíve boli nedávno objavené podrobnosti o bizarnom nacistickom pláne na rozmnožovanie obrích angorských králikov v koncentračných táboroch kvôli kožušine, ktorá mala lemovať oblečenie členov nacistickej armády. Na miestach, kde denne zomierali ľudia od hladu a vysilenia, mali títo chlpatí obyvatelia bohatý prísun čerstvej zeleniny.

Duchovným otcom operácie Munchkin nebol nikto iný ako samotný šéf SS Heinrich Himmler, ktorý sa kedysi živil ako farmár. Možno práve kvôli svojej minulosti zriadil šľachtiteľský program králikov, ktorý prebiehal iba pár metrov od najstrašnejších zločinov proti ľudskosti.

Kým väzni v Osvienčime, Sachsenhausene, Buchenwalde, Dachau a ďalších 27 táboroch boli hladní, bití a mučení na smrť, v králikárňach bolo priestorne a teplo. Okrem toho zvieratá videli viac jedla denne ako väzni, ktorí sa o ne museli starať.

Podľa nemeckého denníka Der Spiegel mala operácia Munchkin zabezpečiť dostatočné množstvo kožušín a vlny na lemy pre kabáty pilotov Luftwaffe, na ponožky personálu ponoriek a na teplú spodnú bielizeň pre pechotu v zime. Plány boli podrobne opísané v knihe, ktorú objavili skrytú v Himmlerovom dome na okraji jazera Tegernsee v Bavorsku v roku 1945. Zrejme ju zámerne schoval zo strachu, aby sa nedostala do rúk nepriateľa.

Kniha obsahuje 150 fotografií králikov, o ktorých sa starajú väzni koncentračného tábora v známych pruhovaných "uniformách". Niektorí z týchto väzňov boli dokonca potrestaní, ak si dozorcovia SS zmysleli, že s králikmi nezaobchádzajú s dostatočným rešpektom.

Šľachtiteľský program sa začal v roku 1941 krátko po nacistickej invázii do Sovietskeho zväzu. Himmler dostal nápad na využitie králikov na výrobu vlny po prečítaní iného projektu, ktorý prebiehal počas prvej svetovej vojny. "Mojím zámerom je vytvoriť po celej Európe chovateľské stanice v koncentračných táboroch," napísal v tej dobe a rozhodol, že zvieratá majú byť držané v kotercoch, kde budú mať "dostatok priestoru".

Dachau bol prvý tábor, ktorý sa stal vzorom pre ostatné a bolo v ňom nariadené pestovanie paprík určené na kŕmenie králikov. Tak ako mnoho iných nacistických ideológií však aj Himmlerove plány zlyhali ešte pred zásadným uvedením do reality. Graf v jeho knihe uvádza, že do konca roka 1941 by mal počet králikov stúpnuť na 6500 a v roku 1943 až na 25-tisíc.

Avšak v roku, keď sa však vojna začala obracať proti Nemecku, celkové množstvo nazhromaždenej vlny predstavovalo menej ako päť ton. V čase oslobodenia koncentračných táborov boli nájdené králikárne, ale ich obyvatelia boli už dávno fuč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu