Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neuveriteľná paráda: Robot zložil Rubikovu kocku za menej ako jednu sekundu!

A je to tam!
A je to tam! (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Hlavolamy sú dobré nielen na zabíjanie voľného času, ale najmä preto, že zdokonaľujú naše myslenie. V súčasnosti však za nás čoraz častejšie rozmýšľajú roboti. Jednému takému sa podarilo vytvoriť svetový rekord v disciplíne, ktorú väčšina z nás pozná už od detstva.

Skúšali ste aj vy ako malí či dospelí zložiť známu Rubikovu kocku? Tým trpezlivejším sa to určite podarilo a zvyšok ho zrejme odložil do zásuvky, kde na ňu sadá prach.

Tento mechanický hlavolam je ale tak obľúbený, že sa ho odborníci aj laici neustále pokúšajú zložiť za čoraz kratší čas. Už niekoľko rokov na to využívajú aj počítač. A najnovšie sa práve ten postaral o rekord, ktorý pravdepodobne nikto tak skoro nepokorí.

Video staré niekoľko dní, ktoré sa objavilo na serveri Youtube zachytáva jeho priebeh. Najprv všetky strany kocky oskenuje počítač a následne vyhodnotí najrýchlejšiu kombináciu, ktorá povedie k úspešnému riešeniu hádanky. Potom sa kocka umiestni medzi ramená robota, ktorý ju za menej ako jednu sekundu poskladá. Naozaj neskutočný moment.

Robot zložil Rubikovu kocku za 1 s

Rubikovu kocku vynašiel v roku 1974 maďarský sochár a architekt Erno Rubik. Mimoriadne obľúbená bola v osemdesiatych rokoch, kedy sa vyrábala v miliónových sériách. Popularitu si však uchováva až dodnes. Svedčí o tom fakt, že každý rok sa konajú Majstrovstvá sveta v skladaní Rubikovej kocky. Tie ostatné vyhral sedemnásťročný Austrálčan Feliks Zemdegs, keď kocku zložil za 7,36 sekundy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu