Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kúp alebo zomri: Ak chcete vidieť šmejdov v akcii, tak pozerajte!

Oklamaná a zúfalá babička
Oklamaná a zúfalá babička (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Budúci týždeň oslavujeme Medzinárodný deň starších ľudí a verejnoprávna Jednotka sa pri tejto príležitosti rozhodla odvysielať film Šmejdi. Slúži ako varovanie určené príliš dôverčivým ľuďom, aby nenaleteli nekalým praktikám predajcov. Ale nielen oni by si mali dávať pozor.

Kto by už v dnešnej dobe nepoznal šmejdov? Podaktorí s nimi majú osobné skúsenosti a tí, ktorí nemajú, sa o nich zas dopočuli či dočítali. Pre istotu pripomíname, že sa tak hovorí nie celkom čestným obchodníkom, ktorí ponúkajú svoj tovar na predvádzacích akciách. Najmä dôchodcov dokážu zmanipulovať tak, že si ho potom kúpia, hoci je to pre nich veľmi nevýhodné.

Prvý októbrový deň je venovaný starším ľuďom a Jednotka z tohto dôvodu zaradila dokumentárny film z dielne českej režisérky Silvie Dymákovej do svojho programu. Chce tak upozorniť na pochybné praktiky zahŕňajúce psychický nátlak, vyhrážanie, ponižovanie i agresivitu, ktoré voči bezbranným seniorom využívajú ziskuchtiví predajcovia.

Dymáková vie, o čom hovorí, pretože všetko nakrútila skrytou kamerou. Prestrojila sa za príbuznú jednej z dôchodkýň a stala sa priamou účastníčkou jednej takejto akcie, na ktorej šmejdi tlačili najzraniteľnejšej časti našej spoločnosti do hlavy "kaleráby".

Vo filme sa dozviete aj to, čo ženie starých ľudí na predvádzacie akcie a prečo na ne predajcovia odmietajú púšťať mladých, ako sa tieto akcie organizujú a ako sa o nich cieľová skupina dozvedá. V dokumente sa taktiež objavujú výpovede poškodených ľudí i pohľad psychologičky, právnika a ďalších odborníkov.

Dokument, ktorý v našich končinách spôsobil zemetrasenie a prinútil politikov, aby začali meniť zákony, odvysiela Jednotka v utorok 1. októbra o 20:20.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu