Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spása alebo prekliatie? Nemka necíti žiadnu bolesť, je to veľmi nebezpečné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kaiafitsacramento.com)

JENA - Všetci by sme to chceli - necítiť žiadnu bolesť a ušetriť si tak kopec trápenia. Lenže má to aj svoje negatíva. Lekári v tejto súvislosti skúmajú mladú Nemku, ktorá má tento problém už od narodenia. Kompletné zmapovanie poruchy by mohlo viesť k vývoju nových liekov.

Nikto z nás nemá rád bolesť, ale treba povedať, že je potrebná, pretože signalizuje, keď s naším telom nie je niečo v poriadku. Na takúto výstrahu však môže zabudnúť istá dievčina z Nemecka, ktorá bolesť vôbec nepociťuje.

Experti z nemocnice Jenovej univerzity porovnali jej genetickú sekvenciu so štruktúrou jej rodičov, ktorí cítia bolesť normálne. V géne SCN11A objavili u nej mutáciu, ktorá ovplyvňuje tvorbu kanálov v neurónoch rozoznávajúcich bolesť. Práve nimi prechádzajú ióny, v dôsledku čoho vznikajú elektrické nervové impulzy, ktoré sa prenášajú do mozgu a my tým pádom cítime bolesť. U spomínanej pacientky ale k tomuto procesu nedochádza.

Nemka je len jednou z dvadsiatich ľudí na svete, o ktorých je známe, že trpia tzv. kongenitálnou necitlivosťou na bolesť (CPI). Kvôli nej sú náchylnejší na zranenia, pretože necítia žiadnu bolesť, ktorá by ich za normálnych okolností na ne upozornila. Táto genetická porucha môže byť okrem zmutovaného génu spôsobená aj nadmernou produkciou endorfínov v mozgu.

Vedci už pracujú na vývoji lieku, ktorý by signály bolesti blokoval, informuje denník Daily Mail. "Toto je naozaj veľká správa, ktorá v oblasti medicíny môže spôsobiť hotovú revolúciu," povedal profesor Geoffrey Woods z Univerzity v Cambridge.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu