Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Sex bez ochrany: Stačí vypiť pohár octu?

Zobraziť galériu (2)

Tehotné ženy by nemali konzumovať nedostatočne tepelne upravené mäso, vajcia, kofeín, mäkké syry. Ako je to však s pitím octu? Staré mýty tvrdia, že je vhodný, pokiaľ sa rozhodne tehotenstvo sama ukončiť. Má totiž abortívne účinky!

Ocot na potrat?

Plánované rodičovstvo znamená správny prístup k antikoncepcii a k potratom. Niektoré ženy sa snažia použiť ocot ako prostriedok, ktorý má ukončiť nechcené tehotenstvo. Neexistuje žiadny dôkaz, že ocot môže účinne prerušiť tehotenstvo v ktorejkoľvek fáze a pomáha aj zabrániť otehotneniu po nechránenom styku. Táto metóda interrupcie je podporovaná výlučne cez ľudové zvyky a folklór. No ženy jej stále veria!

Potenciálne riziká

Ak ste sa ocitli v situácií, že vám hrozí nechcené tehotenstvo, je nepravdepodobné, že by ste si s octom úspešne pomohli a predišli gravidite! Aj keď je netoxický, každá domáca metóda interrupcie je zo svojej podstaty nebezpečná. Bez lekárskeho dohľadu, dokonca aj prirodzené potraty nesú riziko infekcie, krvácania a ďalších život ohrozujúcich komplikácií pre matku.

Bezpečná voľba

Pokiaľ chcete po nehode pri sexe zabrániť neželanému tehotenstvu, treba sa spoľahnúť na overené metódy, ktoré bránia počatiu, sú schválené úradmi na ochranu a kontrolu liečiv a nenesú so sebou závažné zdravotné riziká. Tabletka po je núdzová antikoncepcia, ktorú treba užiť do 72 hodín od nechráneného styku, aby mohla zabrániť oplodneniu vajíčka. Je určená na použitie po zlyhaní inej antikoncepčnej metódy, napríklad pri zvlečení alebo prasknutí kondómu alebo vynechaní hormonálnej antikoncepcie.

Video: Gynekologička sa vyjadruje k riziku otehotnenia s kondómom:

 

 

 

Tabletka po nespôsobuje potrat

Ide o účinnú antikoncepciu, ktorá pôsobením látky levonorgestrel vyvolá bezpečné krvácanie ako ochranu pred počatím. Vedľajším prejavom môže byť mierna bolesť v podbrušku či dočasná zmena periodicity vašich ďalších mesiačikov. Každá žena je však iná a u niektorých sa vedľajšie nežiaduce účinky nemusia prejaviť vôbec a pritom zaberie.

 

Účinkuje ešte pred otehotnením

Tehotenstvo sa podarí, iba ak sú splnené všetky biologické podmienky zo strany muža a ženy v čase 5 až 7 dní po nechránenom pohlavnom styku. Núdzovú tabletku dostanete kúpiť v lekárni bez predpisu. Jej účinnosť je limitovaná časom užitia. Nehodu pri sexe netreba rozoberať a hľadať vinníkov. Treba ju OKAMŽITE riešiť!

 

Za vzniknutú situáciu preberte zodpovednosť kúpou tabletky po. Jej neskoré užitie, napríklad v prípade, ak ste otehotneli z predchádzajúceho styku,  nemá žiaden vplyv na počatie a vaše prípadne tehotenstvo prebehne bez vedľajších komplikácii.

 

Video: ovplyvňuje tabletka po ďalšie tehotenstvá?

Pokiaľ ste zmeškali termín 72 hodín a chcete sa ešte ochrániť, je potrebné navštíviť vášho gynekológa, ktorý vám predpíše tabletku, ktorú môžete užiť ešte do 5 dní od nechráneného styku.

Tabletka po je určená iba pre urgentné prípady a nemá sa používať ako pravidelná metóda antikoncepcie. Nechráni pred HIV a inými sexuálne prenosnými ochoreniami.

Viac informácií na www.tabletkapo.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu