Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Máte za sebou zlý pracovný rok? Zmeňte to!

Stres, nezvládnuté úlohy a nie veľmi dobré vzťahy na pracovisku - trápia aj vás podobné problémy? Zlé skúsenosti hoďte za hlavu a zamerajte sa na budúcnosť. Rekvalifikácia, lepšie rozvrhnutie pracovných úloh alebo možno aj zmena zamestnania vám môžu pomôcť k tomu, aby bol pre vás nasledujúci rok pracovne omnoho úspešnejší ako ten súčasný.

Ak ste sa v práci tento rok riadne potrápili a niektoré veci vám nevyšli tak, ako ste si predsavzali, mali by ste sa zamyslieť, prečo to tak bolo. Pochopenie príčin neúspechu a ponaučenie vám pomôžu zvládnuť pracovné úlohy v budúcom roku oveľa lepšie.

Na začiatku kariéry

Už pri výbere zamestnania by ste si mali uvedomiť, akú prácu by ste chceli. K najčastejším chybám totiž dochádza preto, že niektorí o kariére nerozmýšľajú s dlhodobou perspektívou. "Ľudia radšej skúšajú, či im práca sadne formou pokus - omyl, namiesto toho, aby zistili, na čo majú spôsobilosti," konštatuje Pavel Uhrinčať z personálnej agentúry HRman. Ďalšie problémy môžu byť spôsobené tým, že zamestnania meníte príliš často a bez rozmyslenia. Je síce dobré, ak máte skúsenosti aj z iných oblastí, no zamestnávatelia sa už pri pohľade na váš životopis môžu obávať vášho skorého odchodu z firmy. Navyše to pôsobí, že sami neviete, čo chcete a pre takého zamestnanca sa radšej nerozhodnú.

Doplnenie vzdelania

Ak si myslíte, že už vo svojej profesii ovládate všetko, čo potrebujete, ste na omyle. Podľa Uhrinčaťa môže byť neúspech spôsobený aj tým, že sa uspokojíte so svojimi vedomosťami a ďalej ich nerozvíjate. Rekvalifikáciou alebo rôznymi kurzmi sa môžete dostať k zaujímavým informáciám a vhodne ich využiť pri riešení pracovných úloh. Vhodné sú aj školenia alebo doplnenie vzdelania prostredníctvom vysokej školy. Ak budete pohotoví a aktívni, zamestnávateľ to iste ocení.

Otočte to na úspech

Najlepším spôsobom, ako sa dostať na "správnu koľaj", je zapojiť sa do centra diania vo firme. Preto sa nevyhýbajte poradám, aktívne sa zapájajte a prichádzajte s novými nápadmi. Dôležité je vedieť, čo od vás šéf očakáva a aké sú ciele firmy. Preto ak neviete, ako máte dosiahnuť výsledok, radšej ho poproste o radu, ako by ste mali na konci hodnoteného obdobia priznať nesplnenie úloh. "Otvorenosť, iniciatíva a záujem sa cenia viac ako strach alebo zahmlievanie zlého výsledku hľadaním výhovoriek," dodáva Uhrinčať.

Najčastejšie príčiny neúspechu

- neuvážené rozhodovanie sa o kariére
- časté zmeny zamestnania
- uspokojenie sa s dosiahnutou úrovňou vzdelania
- príliš úzka špecializácia
- vyhýbanie sa nepríjemným rozhovorom
- nezačlenenie sa do kolektívu
- strach z neznámeho, žiadna iniciatíva
- zlé rozplánovanie pracovných úloh
- nezapájanie sa do centra diania
- nezvládnutie súkromného života popri pracovnom

Ako byť úspešným

1. Plánujte - pracovné úlohy si dobre rozložte a nič si nenechávajte na poslednú chvíľu. Sledujte termíny uzávierok a odovzdania materiálov.

2. Dostaňte sa do centra diania - dôležité je, aby ste mali prehľad, čo sa vo firme deje. Čím viac informácií získate, tým lepšie sa vám budú úlohy plniť.

3. Na poradách sa zapájajte - nevyhýbajte sa im, skôr si naštudujte body rokovania a skúste vymyslieť niečo, čím by ste prispeli.

4. Pomôžte, keď treba - ak zistíte, že kolega potrebuje s niečím pomôcť, nevyhýbajte sa tomu. Nikdy neviete, kedy vám môžu zase jeho rady a ochota pomôcť.

5. Doťahujte veci do konca - nikdy nenechávajte úlohy nedokončené. Výsledky sú vizitkou vašej práce. Mohli by ste získať povesť "lajdáka" a dôležité úlohy vám prestanú zverovať.

6. Komunikujte s kolegami - dobré pracovné vzťahy sú polovicou úspechu.

7. Nechajte si poradiť - ak niečomu nerozumiete, dajte si problém vysvetliť. Pýtajte sa dovtedy, pokým vám úloha nebude jasná.

8. O problémoch hovorte otvorene - keď máte pocit, že niečo nezvládate, nebojte sa o tom hovoriť. Dôležité je, aby ste sa nevyhýbali ich riešeniu.

9. Nevyhýbajte sa večierkom - na firemných akciách sa môžete s kolegami neformálne porozprávať a lepšie ich spoznať. Dajte si však pozor na alkohol a nevypytujte sa ich na súkromie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu