Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predvolebný podvod na voličoch: Premiér sa zahral na dobráka a oklamal národ!

Stoltenberg nezáväzne konverzuje s pasažiermi
Stoltenberg nezáväzne konverzuje s pasažiermi (Zdroj: YouTube)

OSLO - Nórsky premiér Jens Stoltenberg sa ocitol pod paľbou kritiky za video, v ktorom zasadol inkognito za volant taxíka, aby si údajne vypočul, čo si občania naozaj myslia. Videonahrávka bola totiž v skutočnosti natočená v rámci predvolebnej kampane Nórskej robotníckej strany a niektorí pasažieri dostali za účinkovanie zaplatené.

"Bolo to päť radových občanov, ktorých sme sa spýtali, či sú ochotní sa zúčastniť kampane pre Nórsku stranu práce. Vopred nevedeli nič iné, než že nastúpia do taxíka," povedala hovorkyňa labouristov Pia Gulbrandsenová. "Ich spontánna reakcia v okamihu, keď si všimli, že vodičom je premiér, nebola hraná," dodala.

Každý z účastníkov dostal 500 nórskych korún (cca 64 eur) od produkčnej spoločnosti Try, na ktorej čele stojí údajne dobrý premiérov priateľ Kjetil Try. V Nórsku sa budú v septembri konať voľby a Stoltenbergova Nórska robotnícka strana v prieskumoch nie je favoritom.

Nórska opozícia po odhalení skutočného stavu vecí premiéra kritizovala. Hovorca populistickej pravicovej Strany pokroku Bard Hoksrud vyhlásil, že verejnosť bola "podvedená". Do premiéra sa pustil aj bulvárny denník Verdens Gang, ktorý sa ho opýtal, ako mu mohla taxikárska skúsenosť pomôcť vypočuť si ľudí hovoriť od srdca, keď väčšinu z nich vyberala jeho produkčná spoločnosť.

"Nikto z tých ľudí, ktorí nasadli do taxíka, nevedel, že ho riadim ja. A o to išlo," odpovedal Stoltenberg. Navyše niekoľko cestujúcich som naozaj náhodne nabral na ulici, zdôraznil premiér. Sám vraj nevedel, že niektorí z pasažierov dostali za účinkovanie zaplatené. "Dozvedel som sa to až neskôr. Bolo to rozhodnutie produkčnej spoločnosti. Povedali mi, že je to tak bežné a ja som im veril," povedal.

Podvod nórskeho premiéra

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu