Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úrady varujú, pozor na škandinávske vody: Záhadná ryba v nich útočí na semenníky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

KODAŇ - Ak sa náhodou chystáte na dovolenku do Škandinávie a máte v pláne zaplávať si v tamojších chladných vodách, odporúčame pribaliť si do kufra pevné plavky. Tamojšie úrady totiž vydali varovanie pred agresívnymi rybami, ktoré sa rady živia pánskym prirodzením.

Tým nebezpečným predátorom je ryba pacu, ktorá je príbuzná pirani. Jej zhryz je tak silný, že dokáže bez problémov rozlúsknuť orechy či odhryznúť prst. Žije prevažne v sladkých vodách Južnej Ameriky, jej výskyt na severe Európy preto odborníkov veľmi prekvapil. Ako sa tam dostala, zatiaľ nevedia.

Úrady varujú, pozor na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: kdsk)

Miestny rybár nedávno desivého tvora objavil v Sundskom prielive, ktorý sa nachádza medzi Dánskom a Švédskom. O pacu je známe, že si rada pochutnáva najmä na mužských semenníkoch. Je známych viacero prípadov, kedy sa kúpajúcim mužom zahryzla práve do tejto citlivej telesnej partie.

Experti z Národného múzea v Kodani v tejto súvislosti upozorňujú každého, kto sa v spomínanej oblasti chystá kúpať, aby bol veľmi opatrný. "V žiadnom prípade sa nekúpte nahí. Mali by ste mať na sebe dostatočne pevné plavky, aby ste minimalizovali riziko, že vás cez ne pohryzne," varovali.

Pacu v minulosti vyčíňala napríklad na Papui-Novej Guinei. Jeden rybár zomrel po tom, ako mu odhryzla semenníky a on vykrvácal. Minulý rok rybu videli aj v americkom štáte Illinois. Do jazera Lou Yaeger ju pravdepodobne vypustil amatérsky chovateľ, uviedol portál Huffington Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu