Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúce zistenie: S rastúcou teplotou stúpa násilie aj vojny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

WASHINGTON - Ako sa svet otepľuje, budú sa pravdepodobne rozpaľovať aj nálady ľudí. V novej rozsiahlej štúdii to zistili vedci, podľa ktorých agresívne skutky, ako sú násilné trestné činy alebo vojny, sú pravdepodobnejšie s každým ďalším stupňom teploty.

Vedci analyzovali 60 štúdií o historických pádoch ríší, nedávnych vojnách, údajoch o násilnej kriminalite v USA aj laboratórnych simuláciach, ktoré testovali policajné rozhodnutia, či strieľať, alebo nie. A zistili niečo, čo je spoločné naprieč storočiami: Extrémne počasie - veľké teplo alebo sucho - znamená viac násilia.

"Keď sa počasie zhoršuje, máme tendenciu byť ochotnejší ubližovať iným ľuďom," povedal vedúci štúdie, ekonóm Solomon Hsiang z Kalifornskej univerzity. Tím ekonómov dokonca prišiel s rovnicou, ktorá predpovedá, o koľko sa riziko rôzneho typu násilia zvýši s extrémnym počasím.

Vo vojnou sužovaných oblastiach rovníkovej Afriky, uviedli vedci, zhruba každý stupeň Fahrenheita zvyšuje pravdepodobnosť konfliktu medzi jednotlivými skupinami o 11 percent. Pre Spojené štáty platí, že zvýšením teploty o 5,4 stupňa Fahrenheita (tri stupne Celzia) vzrastie pravdepodobnosť násilných trestných činov o dve percentá na štyri percentá.

Bez ohľadu na to, akým spôsobom štúdie porovnávali teplotu a konflikt, bolo podľa Hsianga spojenie jasné bez ohľadu na to, kde alebo kedy sa skúmané udalosti odohrávali.

V jednej zo štúdií podstúpili policajti psychologický experiment, ktorý zistil, že počas laboratórnej simulácie boli muži zákona náchylnejší k rozhodnutiu strieľať na človeka, keď boli v miestnosti vyššie teploty. Hsiang taktiež upozornil na pád mayskej civilizácie, ktorý spadal do obdobia historického sucha pred zhruba 1200 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu