Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Príprava na katastrofu: Takto mal znieť prejav k vypuknutiu 3. svetovej!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Britské úrady včera v rámci sprístupnenia tajných štátnych archívov zverejnili emotívny prejav kráľovnej Alžbety II., ktorého text bol v 80. rokoch minulého storočia zostavený pre potreby cvičenia civilnej obrany. Reč, ktorú kráľovná nikdy nepovedala a asi ani nečítala, bola súčasťou branného nácviku pre prípad napadnutia Sovietskym zväzom a jeho spojencami.

"Všetci vieme, že nebezpečenstvo, ktorému dnes čelíme, je oveľa väčšie, než aké nás kedy ohrozovalo v našich dlhých dejinách," hovorí sa v prejave. "Nech nás ale čakajú akékoľvek hrôzy, charakter, ktorý nám pomohol dvakrát v tomto smutnom storočí uchrániť našu slobodu, bude znova zdrojom našej sily."

Imaginárna reč bola podľa scenára cvičenia prednesená 4. marca 1983. Podľa agentúry AP jej obsah dokladá vážnosť, s ktorou britské úrady hodnotili hrozbu jadrovej konfrontácie. Americký prezident Ronald Reagan v tom istom roku označil ZSSR za "ríšu zla" a nechal v Európe - vrátane Británie - rozmiestniť rakety stredného doletu.

Kráľovnin text pripomína silu Británie v oboch svetových vojnách. "Teraz sa toto vojnové šialenstvo znovu šíri po svete a naša statočná krajina sa musí opäť pripravovať na to, aby prežila všetky protivenstvá," uvádza sa v posolstve.

Alžbeta II. v ňom spomína na dobu, kedy spolu so sestrou pri rádiu načúvali prejavu svojho otca, kráľa Juraja VI., pri začatí druhej svetovej vojny. "Ani na okamih som si nedokázala predstaviť, že táto pochmúrna a desivá povinnosť raz padne aj na mňa," uvádza sa v texte.

Scenár cvičenia vychádza z bojovej situácie, pri ktorej Sovietsky zväz a jeho spojenci z Varšavskej zmluvy podniknú drvivý útok na Britániu s použitím chemických zbraní. Štáty NATO odpovedajú "obmedzeným" jadrovým úderom, ktorý prinúti Východ žiadať o mier.

Príprava na katastrofu: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Daily Mail)

Príprava na katastrofu: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Daily Mail)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu