Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nové médium ľuďom prenikne až do hlavy: Reklamu chcú vysielať priamo do mozgu!

Hovoriace okno preniká ľuďom priamo do mozgu
Hovoriace okno preniká ľuďom priamo do mozgu (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Nemecká spoločnosť vymyslela spôsob, ako dostať ľuďom reklamu priamo do hlavy. Má sa tak diať prostredníctvom takzvaného Hovoriaceho okna, cez ktoré prenikne zvuk až do vašej lebky. Nová technológia vyvoláva obrovskú kontroverziu a odborníci hovoria o vymývaní mozgov.

Šialený nápad skrsol v hlavách pracovníkov nemeckého vysielateľa Sky Deutschland, ktorí na ňom spolupracovali s reklamnou agentúrou BBDO Germany. Princíp spočíva v technológii kostného vedenia, ktorá prenáša zvuk do vnútorného ucha, čím sa vibrácie dostávajú až do lebky. Človek má potom pocit, že reklamu počuje vo vlastnej hlave.

Sky novú metódu už aj otestoval. Ľuďom vo vlakoch v mestách Mníchov a Aachen pustil cez špeciálny vysielač umiestnený na okne hlas, ktorý ich počas odpočinku nabádal k stiahnutiu aplikácií Sky Go na ich smartfóny.

Video zachytávajúce kontroverznú kampaň sa prvýkrát objavilo na Medzinárodnom festivale kreativity v Cannes minulý mesiac. Odvtedy sa na Hovoriace okno strhla spŕška kritiky, pretože podľa mnohých nejde o nič iné než manipuláciu s ľudskou myslou a tým pádom prakticky o vymývanie mozgov.

"Rozbite to pos*até okno!," píše rozhorčený užívateľ, ktorý si video propagujúce nové médium pozrel na serveri Youtube. Niektorí ho dokonca prirovnávajú k dielu 1984 od spisovateľa Georga Orwella. Tento antiutopický román pojednáva o totalitnom svete, v ktorom sa akákoľvek snaha smerujúca proti kolektívnemu mysleniu kruto trestá. Z knihy 1984 pochádza aj známy výrok "Veľký brat ťa sleduje".

"Hovoriace okno momentálne plánujeme uviesť len na nemecký trh, ale v budúcnosti jeho pôsobenie možno rozšírime. Všetko je možné," povedal hovorca BBDO Ulf Brychcy portálu bbc.co.uk. "Niektorí ľudia nemajú radi reklamu už len z princípu. Ale toto je niečo iné. Cez Hovoriace okno sa môže vysielať aj hudba, zábava, informácie o mestskej hromadnej doprave, predpoveď počasia a pod.," dodal.

Hovoriace okno vymýva mozgy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu