Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Piloti varujú: Na palubách lietadiel pasažierov ohrozuje karcinogénny ozón!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Letecké spoločnosti ohrozujú zdravie pasažierov tým, že nedostatočne filtrujú vzduch na palube svojich strojov a ten potom obsahuje nebezpečné množstvo škodlivého ozónu. Vo svojej internej správe to tvrdí nemecké združenie pilotov Cockpit (VC). Zo správy včera citoval nedeľník Welt am Sonntag.

Ozón môže vo vyšších koncentráciách dráždiť dýchacie cesty a spôsobovať zápaly či bolesti hlavy. Panuje tiež podozrenie, že je karcinogénny. Podľa nemeckých pilotov sa tamojšie aerolinky už pred piatimi rokmi zaviazali, že kvôli zdraviu pasažierov budú mať všetky lietadlá ozónové filtre, ktoré množstvo nebezpečného plynu na palube zníži na minimum. To sa ale údajne nestalo.

Podľa hovorcu VC Jörga Handwerga sa letecké spoločnosti snažia kúpu ozónových filtrov vyhnúť kvôli úsporám a inštalujú ich len do strojov určených pre diaľkové lety. Tie totiž lietajú aj do USA, kde sú ozónové filtre predpísané zákonom.

Aerolinky sa ale obhajujú; ozón sa podľa nich do lietadiel dostáva najmä vo vyšších výškach, kde sa pohybujú práve stroje na diaľkových linkách. U liniek na kratších a stredne dlhých tratiach je vraj riziko zanedbateľné. "Nemecké aerolinky dodržiavajú všetky prevádzkové predpisy," uviedlo vo vyhlásení združenie leteckých dopravcov.

Na správu o škodlivom ozóne zareagovala nemecká opozícia. "Nie je možné, aby boli cestujúci a posádka v nemeckým lietadlách zaťažovaní potenciálne karcinogénnymi ozónom len preto, že aerolinky chcú ušetriť," uviedla Brigitte Zypriesová, bývalá ministerka spravodlivosti a súčasná členka tímu socialistického kandidáta na post spolkového kancelára Peera Steinbrücka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu