Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Svetový deň Šmolkov: Neseďte doma a potešte svoje deti výletom do rozprávky!

Zámok v Bojniciach sa pripravuje na Zobraziť galériu (2)
Zámok v Bojniciach sa pripravuje na "šmolkomániu". (Zdroj: Itafilm.sk)

BRATISLAVA - Kto by ich nepoznal? Sú malí, modrí a zabávajú nás už dlhé roky. Rozprávka, ktorú môžu pozerať rovnako dospelí ako deti a neľutujú, že pri nej strávil čas či už doma alebo si celá rodinka spravila výlet do kina. Šmolkovia sú dokonca takí slávni, že majú svoj vlastný svetový deň, ktorý je venovaný rôznym akciám a oslavám. Ten sa nevyhne ani Slovensku.

Ide o druhú oslavu Celosvetového dňa Šmolkov, ktorý má šancu stať sa tradíciou. V roku 2011 zahŕňali celosvetové oslavy napríklad prefarbenie jedného z bielych miest v Andalúzii na modro alebo prekonanie svetového rekordu v počte ľudí, zhromaždených na rôznych miestach sveta v priebehu 24 hodín v kostýmoch Šmolkov. Celosvetový deň Šmolkov sa tentokrát nesie v očakávaní premiéry filmu Šmolkovia 2, ktorá je na Slovensku plánovaná na 1. augusta 2013.

Tento rok má spoločnosť Sony prichystaný podobne pôsobivý program, ktorého zlatým klincom ich celosvetová iniciatíva Šmolko vyslancov, v rámci ktorej bude 40 vyslancov z 28 krajín oslavovať Peyove (tvorca Šmolkov) dielo po celý deň výnimočnými akciami. Títo vyslanci - celebrity, významní novinári a výhercovia súťaží - sa na začiatku dňa v Bruseli prezlečú za Šmolkov, kde ich Peyova dcéra Veronique Cullifordová oficiálne vymenuje zástupcami Šmolkov v ich krajinách. Vyslanci, čerstvo uvedení do úradu, potom nastúpia na vysokorýchlostný vlak Thalys a vyrazia do Paríža, miesta, kde sa odohrávajú Šmolkovské dobrodružstvá z filmu Šmolkovia 2.

Pamätajte si dátumy: 22. jún Bojnice, 23. jún Banská Bystrica a užite si Svetový deň Šmolkov.
Zobraziť galériu (2)
Pamätajte si dátumy: 22. jún Bojnice, 23. jún Banská Bystrica a užite si Svetový deň Šmolkov.  (Zdroj: Itafilm.sk)

Šmolkom budú zasvätené festivaly a oslavy na tak vzdialených miestach, akými sú planetárium v Buenos Aires, zábavný park Imagic v Mumbai, či pri známej hore Cukrová homoľa v Riu de Janeiro. Modré štetce potom rozžiaria okolie Cova da Moura v Portugalsku a vyzdobia opatrovateľská centrá a sirotince v Južnej Afrike. V Austrálii sa štvrť nazývaná Surferský raj (Surfers Paradise) na celý deň oficiálne stane Šmolkarským rajom (Smurfers Paradise) vrátane všetkých miestnych tabúľ a smeroviek.

Známy Park Gorkého v Moskve a most Ha'Penny v Dubline pokryjú šmolkovaté modré kvety. Šmolkovia navštívia detské nemocnice a mediálne centrá; vpadnú na varšavské Staromestské námestie; budú súťažiť v stavbe sôch z piesku; po celom svete sa pobežia šmolkotony; a v Londýne spustia obrovské spevácke stretnutie so skupinou Right Said Fred. A v Los Angeles si budú môcť rodiny užiť celý deň v prítomnosti Šmolkov, zahrať si videohru spoločnosti Ubisoft, ochutnať šmolkovskú zmrzlinu spoločnosti Menchie 's a podieľať sa na ďalších zábavných aktivitách. Večer sa potom budú môcť v letnom kine pozrieť na projekciu prvého dielu filmovej série o Šmolkoch.

O čom Šmolkovia 2 budú?

V pokračovaní úspešnej celovečernej hranej komédie s animovanými prvkami Šmolkovia vytvorí zlý čarodejník Gargamel niekoľko zákerných stvorení, podobajúcich sa Šmolkom, zvaných "lotri", ktorí mu, ako dúfa, pomôžu ovládnuť všemocnú a čarovnú podstatu Šmolkov. Keď ale zistí, že to, po čom túži, mu môže dať len skutočný Šmolko, a iba tajné kúzlo, známe iba Šmolinke, ktoré dokáže darebákov premeniť na Šmolkov, sa Gargamel rozhodne Šmolinku uniesť a vezme ju do Paríža, kde oslavuje u miliónov ľudí veľké úspechy ako najmocnejší kúzelník na svete. Na Tatkovi Šmolkovi, Babrošovi, Hundrošovi a Čačkošovi je, aby sa vrátili do nášho sveta, znovu spojili svoje sily so svojimi ľudskými kamarátmi Patrickom a Grace Winslowovými, a Šmolinku zachránili! Objaví Šmolinka, ktorá si vždy pripadala iná ako ostatní Šmolkovia, nové putá k Lotrom Vexy a Hackusovi, alebo ju Šmolkovia dokážu presvedčiť, že ju milujú celým svojím modrým srdcom?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu