Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príbeh Marka Zuckerberga: Takto prišiel zakladateľ Facebooku k miliardám

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

BRATISLAVA - Nemá ani tridsať a už patrí medzi najbohatších ľudí sveta. Peniaze však nezdedil od rodiny, ale sa k nim dopracoval vlastnou šikovnosťou a podľa niektorých aj "malým" klamstvom. Toto je príbeh zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga, chudobného programátora, ktorý to dotiahol až na absolútny vrchol.

Mark sa narodil 14. mája 1984 v štáte New York v rodine zubára a psychiatričky. Má tri sestry. Programovanie ho bavilo už odmalička. Strednú školu absolvoval na prestížnej Phillips Exeter Academy, kde sa okrem počítačov venoval aj šermu. Potom nastúpil na Harvard, kde študoval psychológiu a počítačové vedy. Nikdy ho však nedokončil.

Počas tohto obdobia spustil stránku Facemash, prostredníctvom ktorej vyberali študenti z ponuky fotografií najlepšie vyzerajúceho študenta či študentku. Stránka sa v priebehu pár dní stala tak populárnou, že ju škola musela zakázať, pretože kvôli nej padla harvardská sieť.

Deň, ktorý Zuckerbergovi zmenil život, prišiel 4. februára 2004. Vtedy ešte len devätnásťročný mladík založil stránku Thefacebook.com spolu so svojimi spolubývajúcimi Dustinom Moskovitzom, Chrisom Hughesom a Eduardom Saverinom. Pôvodný zdrojový kód vraj napísal za menej ako dva týždne. V tom čase by si určite ani v tom najdivokejšom sne nepredstavoval, že o pár rokov neskôr z neho bude miliardár.

Krátko nato sa Mark presťahoval do Silicon Valley, kde si s kamarátmi prenajal malý dom, ktorý zároveň slúžil ako kancelária. V Kalifornii sa zoznámil so zakladateľom platobného systému PayPal Peterom Thielom, ktorý do nádejnej spoločnosti rozhodol investovať pol milióna dolárov. O rok neskôr získal od investičnej spoločnosti Accel Partners ďalších 13 miliónov dolárov. Odvtedy šlo všetko už veľmi rýchlo.

Cesta Facebooku bola pomerne tŕnistá. V roku 2008 vyplatil Zuckerberg 65 miliónov dolárov dvojčatám Tylerovi a Cameronovi Winklevossovým a Divyovi Narendrovi, ktorí ho obvinili z krádeže nápadu na založenie Facebooku.. Taktiež sa objavilo podozrenie, že Mark zneužil osobné údaje užívateľov siete, aby mohol čítať ich emailovú komunikáciu. Napriek všetkému si Facebook získava čoraz viac priaznivcov, ktorých je v súčasnosti viac ako miliarda. Približne pred rokom sa s akciami Facebooku prvýkrát obchodovalo na burze. Jeho hodnota v súčasnosti dosahuje 104 miliárd dolárov.

Zuckerberg sa stal symbolom toho, že keď je niekto naozaj talentovaný a odhodlaný, dokáže prakticky všetko. V roku 2010 ho preto magazín Time vyhlásil za osobnosť roka. Rozprávkové bohatstvo ho ale nijak výrazne nezmenilo. Najradšej chodí oblečený v rifliach, tričku, mikine a teniskách. Takto ho mohli vidieť aj minulý týždeň v Prahe, kam si odskočil na výlet so svojou manželkou Priscillou.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu