Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odtajnený dokument: Vojna v plnom prúde, Stalin a Churchill spolu chľastali!

Churchill, Truman a Stalin na Postupimskej konferencii
Churchill, Truman a Stalin na Postupimskej konferencii (Zdroj: hdg.de)

LONDÝN - Sovietsky diktátor Josif Stalin a britský premiér Winston Churchill si v Moskve užívali na alkoholovom večierku v čase, keď bola druhá svetová vojna v plnom prúde. Podľa agentúry Reuters to dosvedčujú dobové dokumenty, ktoré boli teraz odtajnené.

Z materiálov, ktoré sa dostali na verejnosť z britských štátnych archívov, vyplýva, boli vzťahy medzi oboma vodcami odmerané, až dokiaľ Churchill nezorganizoval v roku 1942 osobné stretnutie so Stalinom za prítomnosti tlmočníkov. Táto schôdzka vraj potom vyústila v nočný alkoholový banket.

"Našiel som tam Stalina a Churchilla a tiež Molotova (vtedajší sovietsky minister zahraničia), ktorý sa k nim pridal, ako sedia pri bohato naloženom stole plného jedla všetkého druhu a nespočetného množstva fliaš," napísal o tejto udalosti vtedajší štátny podsekretár britského ministerstva zahraničia Alexander Cadogan. Nálada bola podľa neho ako na svadobnej zábave.

Churchill si pritom sťažoval na miernu bolesť hlavy, keď za ním Cadogan v o jednej hodine po polnoci prišiel. V tej dobe sa "múdro obmedzil na pomerne neškodné šumivé kaukazské červené víno​​".

Politici sa počas tohto stretnutia, ktoré sa pretiahlo až do troch hodín ráno, o vojenských záležitostiach údajne príliš nebavili. Churchill sa ale snažil zo Stalina dostať nejaké informácie o jeho vnútornej politike. Na otázku, čo sa stalo s kulakmi (bohatými sedliakmi), ktorých Stalin sľúbil zlikvidovať, diktátor "s veľkou úprimnosťou" odpovedal, že dostali pôdu na Sibíri, ale "ostatní ľudia ich vôbec nemali radi".

Cadogan vo svojich poznámkach označil túto schôdzku za úspešnú. "Na Winstona to určite urobilo dojem. A myslím, že tento pocit zdieľala aj druhá strana," napísal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu