Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Toto sú najdrahšie fotografie sveta: Stoja milióny!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Svet umenia je pre mnohých ľudí veľkou neznámou a doteraz nevedia pochopiť, prečo sú niektorí z nás ochotní za určité diela zaplatiť také horibilné peniaze. Keď sa zapozeráte na tri najdrahšie fotografie sveta, ktoré sa v aukciách vydražili za najvyššiu sumu, zistíte, že aj v tomto prípade sú kritériá kvality na míle vzdialené od toho, čo by preferoval bežný človek.

1. miesto v rebríčku najdrahších snímok vedie záber od nemeckého autora Andreasa Gurskyho (58) s názvom Rhein II a zobrazuje práve rieku Rýn a jej breh. Sieň Christie's v New Yorku ho predala za 4 338 500 dolárov, čo v prepočte činí okolo 3,4 milióna eur.

Toto sú najdrahšie fotografie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

2. miesto patrí Američanke Cindy Shermanovej (59), ktorá si v máji 2011 na svoje konto pripísala sumu 3 890 500 dolárov (približne 3 milióny eur) za snímku untitled # 96, ktorá vznikla ako súčasť portfólia pre istý časopis. Na obrázku je zachytená mladá tínedžerka, ktorá pôsobí síce nevinne, ale napriek tomu zvodne. Kritici jej dielo však znosili pod čiernu zem a magazín napokon jej zábery nezverejnil.

Toto sú najdrahšie fotografie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sherman.cindy.tripod.com)

3. miesto si vyslúžil Kanaďan Jeff Wall (67) a jeho snímka Dead Troops Talk (A vision after an ambush of a Red Army patrol, near Moqor, Afghanistan, winter 1986), za ktorú dal kupca v máji 2012 tiež nemalý peniaz. Konkrétne sa v sieni  Christie's v New Yorku vydražila za 3 666 500 dolárov (cca 2,8 milióna eur).

Toto sú najdrahšie fotografie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: greynotgrey.com)

Fotografie však ani zďaleka nedosahujú takých finančných výšin ako obrazy. Ten najdrahší, Hráči kariet od Paula Cézanna, stál bohatú kráľovskú rodinu z Kataru neskutočných 250 miliónov dolárov (asi 193 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu