Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nedostali ste sa na vysnívanú strednú školu? Nezúfajte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Práve v tomto období sa rozhodlo o budúcnosti tisícov absolventov základných škôl. Niektorí ako odmenu za svoje doterajšie študijné úspechy alebo za vzornú prípravu na prijímacie konanie dostali pomyselnú vstupenku na svoju vysnívanú strednú školu. Každý rok sú ale aj tisíce študentov, ktorí prípravu podcenili alebo si vybrali školu, kde musia uchádzačov z kapacitných dôvodov odmietať.

Neúspech pri prijímacom konaní už dávno nie je koniec sveta. Ak sa to stalo vám alebo vašim deťom, môžete tento článok využiť ako stručný manuál, ako ďalej postupovať. Sami sa presvedčíte, že možností máte hneď niekoľko a nič nie je stratené.

Pokiaľ o vybranú školu naozaj stojíte a nechcete sa jej vzdať bez boja, ako prvá možnosť je tu odvolanie. Odvolať sa musíte na väčšine škôl do piatich pracovných dní odo dňa doručenia rozhodnutia o neprijatí. Vždy by mala ale odvolanie dopĺňať, ako stávka na istotu, aj prihláška do 2. kola prijímacích konaní na inú strednú školu. Čo je zároveň druhou možnosťou. Nebojte sa, že školy, ktoré vypisujú druhé a ďalšie kolá, musia byť zo zásady menej seriózne.

V tomto prípade sa priaznivo prejavuje, inak nepopulárne, trend slabších ročníkov. Ak by vás iná stredná škola naozaj nezaujala, stojí vždy za to prehodnotiť možnosti stredného odborného učilišťa. Študent tu získa predovšetkým praktické znalosti a v dnešnej dobe sa môže stať veľmi žiadaným potenciálnym zamestnancom. Pokiaľ si nakoniec naozaj za svoju budúcu školu zvolíte učilište, ale nechcete sa vzdať maturity, ktorá je synonymom zdarne ukončeného stredoškolského štúdia, môžete po učilišti nastúpiť ešte na nadstavbové štúdium, ktoré vám záverečnú skúšku z dospelosti ponúka. Túto funkciu môže do istej miery suplovať nadstavbové štúdium. Času na rozmyslenie máte dosť! Druhé kolo prijímacieho konania môžu riaditelia škôl vyhlásiť až do 6. júna.

A ako zistíte, ktoré školy druhé kolo vyhlásili? Aj tu máte na výber viacero spôsobov. Najčastejšie používaným, ale najviac časovo náročným je vyhľadávanie informácií na webových stránkach škôl, o ktoré máte záujem. Druhá možnosť je sledovanie krajských webov, kde po vyhlásení druhých kôl vyjde ucelený zoznam, ktoré školy majú ešte voľné miesta pre uchádzačov. Prehľad sa tu ale objavuje s určitým časovým oneskorením a neposkytne vám o škole žiadne ďalšie informácie.

Tretia možnosť je časovo najmenej náročná, a to síce využiť ucelený prehľad zoznamu škôl na webovom portáli, kde školy uvádzajú svoje aktuality vrátane dní otvorených dverí, termínov prijímacích konaní, odkazu na webové stránky a mnoho ďalších informácií, ktoré sa vám môžu pri vašom rozhodovaní hodiť. Druhé kolo prijímacích konaní zvyčajne prebieha okolo 18. júna, ale na množstve stredných škôl sa vyhlasujú aj tretie a ďalšie kolá, ktoré prebiehajú už vo vlastnom termíne školy až do konca letných prázdnin.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu