Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prelom v obchode so smrťou: Toto je nová zbraň, ktorú neodhalí ani detektor!

(Zdroj: bbc)

WASHINGTON - Súbory potrebné na zhotovenie prvej pištole, ktorá sa dá vytlačiť na trojrozmernej tlačiarni, možno už oddnes stiahnuť z internetu. Plastovú zbraň, ktorá nemá žiadne výrobné číslo a vyhne sa detektorom, vytvoril americký študent Cody Wilson (25).

Pištoľ s názvom Liberator (Osloboditeľ) sa skladá z 16 častí, z ktorých 15 je možné vytlačiť na 3D tlačiarni. Strieľa štandardné náboje pre ručné zbrane a vďaka vymeniteľnej hlavni je v nej použiteľná munícia rôzneho kalibru.

Spoločnosť Defense Distributed, ktorú Wilson na splnenie svojho zámeru založil, súbory na výrobu Liberatoru zverejnila len niekoľko dní po tom, čo existenciu zbrane oznámila. V nedeľu časopis Forbes informoval, že Wilson v sobotu pištoľ sám úspešne vyskúšal.

Wilson sa stal jednou z najkontroverznejších postáv 3D tlače. Vlani v októbri mu dokonca spoločnosť Stratasys zabavila tlačiareň, ktorú požičala jeho neziskovej spoločnosti Defense Distributed, hneď po tom, čo sa dozvedela, k čomu ju Wilson používa. Kritici mu okrem iného vyčítajú, že svojím počínaním hatí zmysel zákona o zbraniach a zmazáva hranicu medzi reguláciou zbraní a cenzúrou informácií.

Konštruktér nepopiera, že táto zbraň môže byť použitá k zločinu, avšak sloboda má podľa neho väčší význam. "Uznávam, že táto pištoľ môže ublížiť ľuďom. Je to predsa zbraň," povedal podľa Forbesu tvorca pištole. "Ale nemyslím si, že je nejaký dôvod nedať to tam (na internet). Myslím si, že sloboda je koniec koncov vyšší záujem," dodal.

"Môžete si vytlačiť smrtiace zariadenie. Trochu to vzbudzuje hrôzu, ale to práve chceme ukázať," ospravedlnil svoj ​​projekt.

Trojrozmerná tlač je proces, pri ktorom sa z vhodného materiálu vytvárajú trojrozmerné objekty. Tlač sa uskutočňuje po vrstvách na základe programovej predlohy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu