Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Objavili ďalšie záhadné zábery mobilu z roku 1938: Tentokrát v Česku!

(Zdroj: CT)

PRAHA - Iba nedávno sme informovali o tajomných záberoch, ktoré boli urobené v USA v roku 1938 a zobrazovali ženu s údajným mobilným telefónom pri uchu. Vnímavý Čech však upozornil jeden z tamojších portálov na to, že podobná scéna sa dá nájsť aj v dokumentárnom seriáli Hľadanie strateného času.

V dieli s názvom "Výlety pána duchovného", ktorý je venovaný správcovi zámku v Žinkovoch Vratislavovi Tichému, si čitateľ spravodajského serveru novinky.cz, všimol niečo zaujímavé. Išlo o zábery s domnelým mobilným telefónom, ktoré pochádzajú zo začiatku leta roku 1938 a ktoré Tichý natočil na Svätej Hore pri Příbrami. Medzi pútnikmi zachytil aj ženu, ktorá pri uchu drží akýsi predmet a hovorí pri tom. Vyzerá to teda, ako by to bol mobil, ale vzhľadom na dĺžku záberu a prekrytie ďalšími ľuďmi nemožno predmet s istotou identifikovať.

Mobil z roku 1938

Hon za odhalením tajomstva, či mobilný telefón mohol existovať už pred druhou svetovou vojnou, spustil iba nedávno článok britského denníka Daily Mail, ktorý zverejnil zábery ženy s akýmsi podivným bezdrôtovým zariadením držiacim pri uchu. Hoci sa našlo množstvo špekulantov, ktorí tvrdili, že mohla cestovať v čase alebo nachádzali iné bizarné vysvetlenia, pravdou je, že nepriniesli žiadnu spoľahlivú odpoveď.

Mobil vo filme v roku 1938

Obdobnú senzáciu spustil aj film Charlieho Chaplina The Circus z roku 1928, kde na jednom zo záberov prejde dáma, ktorá drží v ruke neznámy bezdrôtový predmet, do ktorého hovorí. V tomto prípade však malo ísť o načúvací prístroj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu