Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Hongkongu hrajú ľudia nebezpečnú hru: Počítačovú fantáziu mení na realitu!

Freeing HK Zobraziť galériu (4)
Freeing HK (Zdroj: dawn.com)

HONGKONG - Zaplatili by ste za to, že sa necháte spútať a zamknúť v temnej miestnosti? Alebo so zaviazanými očami spoločne so štyrmi priateľmi do väzenskej cely? Tisíce ľudí v Hongkongu tak urobili, keď sa zapojili do novej hry, v ktorej sa majú tímy hráčov dostať z ošemetných situácií tým, že vyriešia hádanky, nájdu stopy či rozlúštia kódy, napísal spravodajský server CNN.

Účastníci uvádzajú, že príťažlivosť tejto hry spočíva v tom, že sa v nej mení na realitu fantázia, ktorú videli v počítačových hrách alebo filmoch. "Nie je to žiadny normálny spôsob zábavy," povedala študentka Kelly Tsangová po tom, čo sa jej spolu so štyrmi priateľmi nepodarilo oslobodiť z laboratória "doktora Alfu" vytvorenej v štýle laserového bludiska podľa filmu Mission Impossible.

V Hongkongu hrajú ľudia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dawn.com)

Hra Freeing HK vyberá od hráčov približne 16 dolárov (cca 12 eur) za to, že sa môžu zapojiť do niektorej z 45-minútových misií, nazvaných napríklad "Útek z väzenia" alebo "Stratená komnata". Únik sa podarí len zhruba štvrtine hráčov, uvádzajú majitelia.

Napriek strašidelnej hudbe a klaustrofobickému prostrediu je ale atmosféra bližšia Sherlockovi Holmesovi než hororovým filmom. Tímy môžu od organizátorov dostať jednu stopu navyše, ak sa dostanú do úzkych. A v hale "herni" sa na stene hromadia nápisy od tímov, ktoré sa zverujú, či uspeli, alebo zlyhali.

Allan Lam, hotelový recepčný, ktorý si prišiel zahrať s kolegami, je presvedčený, že v skutočnom živote sú všetky eskapády oveľa komplikovanejšie a ťažšie, ako tie virtuálne. "K odomknutiu zámku v počítačovej hre stačí jedno kliknutie, ale v skutočnom svete je to omnoho zložitejšia úloha," povedal.

V Hongkongu hrajú ľudia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dawn.com)

Práve podobné výzvy ale, ako sa zdá, ľudí priťahujú. Od novembra, kedy sa Freeing Hk začala hrať, sa už do nej zapojilo viac ako 7000 ľudí. Do konca mája majú pribudnúť dve nové lokácie, ktoré ponúknu napríklad hry "Upírsky hrad" alebo "Cesta okolo sveta".

Dvaja zo zakladateľov Freeing HK, Instant Wan a Raymond Sze, hovoria, že dostali nápad na tento druh zábavy z obľúbených počítačových hier. "Veľa ľudí sedia pred počítačom uzatvorení vo virtuálnom svete. My sme ich chceli vyviesť von do skutočného sveta," uviedol Wan.

Ak ich idea s postupujúcim časom ľudí neomrzí, potom sa čoskoro na svete objavia nové miesta, kde bude možné hrať Freeing HK. "Chceme expandovať do pevninskej Číny, Macaa a do iných miest v Ázii. A ak sa naskytne nejaká možnosť, potom budeme rozširovať pôsobenie aj do ďalších krajín," dodal Wan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu