Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vedci už vedia, čo spôsobilo biblickú potopu sveta!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

NEW YORK - Vedci už zrejme vedia, čo spôsobilo biblickú potopu sveta, ktorou je myslené dávne stúpnutie hladiny morí, čo malo katastrofálny dopad. Podľa všetkého sa pod to podpísali geologické zmeny vo vnútri Zeme, ku ktorým dochádza raz za 60 až 140 miliónov rokov.

"Doteraz sa štúdium klimatických zmien zameriavalo na javy odohrávajúce sa na zemskom povrchu alebo nad ním. Tomu, čo sa dialo v zemskej kôre, sa odborníci venovali len málo," vysvetľujú autori analýzy Andreas Prokoph a Michael Rampino z univerzít v New Yorku a Ottave vo vestníku Americkej geofyzikálnej únie. Na základe nej sa domnievajú, že zmeny klímy súvisia s dlhodobými výkyvmi v zemskom plášti, ktoré zásadne ovplyvnili podobu života na Zemi.

Ide o cykly vytvárania vulkanických centier, ktoré súvisia s ochladzovaním zemského jadra. Roztavená hornina sa dostáva na povrch, masy magmy sa začnú posúvať a ochladzovať, čo spôsobuje rast globálnych teplôt.

Táto cyklická aktivita následne dvíha dná morí a tým pádom aj ich hladiny, čo môže okrem zvyšovania priemerných teplôt viesť aj k rozsiahlym záplavám. Vulkanická činnosť taktiež prispieva k rastu koncentrácie oxidu uhličitého v atmosfére a jej ďalšiemu ohrievaniu. Informoval portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu