Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hubblov teleskop objavil "vesmírny maják"!

Supernova SN Wilson Zobraziť galériu (2)
Supernova SN Wilson (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Hubblov vesmírny teleskop našiel doteraz najvzdialenejšiu objavenú supernovu typu, ktorý je využívaný na meranie vesmírnych vzdialeností. Supernova UDS10Wil explodovala pred viac ako desiatimi miliardami rokov. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Supernova, pomenovaná aj ako SN Wilson po niekdajšom americkom prezidentovi Woodrowovi Wilsonovi, patrí do špeciálnej triedy označenej ako Ia. Tieto "jasné vesmírne majáky" si astronómovia veľmi cenia, pretože poskytujú stálu úroveň jasu, ktorú možno využiť na meranie rozpínania vesmíru. Sú tiež kľúčom k pochopeniu podstaty temnej energie - záhadnej sily, ktorá podľa vedcov tvorí takmer 70 percent vesmíru a urýchľuje jeho expanziu.

Hubblov teleskop objavil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

"Nový diaľkový rekordman (SN Wilson) tým, že ponúka nové dôležité poznatky o explóziách týchto hviezd, otvára okno do ranného vesmíru," povedal David Jones z baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa. "Môžeme testovať teórie, nakoľko sú tieto explózie spoľahlivé pre pochopenie vývoja vesmíru a jeho rozpínanie," vysvetlil astronóm, ktorý sa podieľal na detailnom opise čerstvého objavu.

Nález supernovy SN Wilson je súčasťou trojročného Hubblovho programu, ktorý začal v roku 2010. Jeho cieľom je pátrať po supernovách typu Ia a určiť, či sa zmenili za 13,8 miliardy rokov, ktoré uplynuli od zrodu vesmíru veľkým treskom.

Tím, ktorý tento výskum vedie, počas svojej práce už objavil viac ako sto supernov všetkých typov a vzdialeností od Slnka, ktoré vznikli v rozmedzí od 2,4 miliardy rokov do viac ako 10 miliárd rokov. Medzi týmito novými objavmi vedci identifikovali osem supernov typu Ia, vrátane Wilsona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu