Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozsiahly počítačový útok: Spomalil internet v celosvetovom meradle!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN/BERLÍN - Mohutný útok na internetové uzly čiastočne spomalil prenos údajov na internete v celosvetovom meradle. Terčom bola najskôr organizácia bojujúca proti nevyžiadanej pošte (spamu), neskôr sa však neznámi páchatelia zamerali aj na ďalších poskytovateľov služieb, informovala agentúra DPA.

Bezpečnostní experti označili útok za dosiaľ vôbec najväčší svojho druhu, ktorý už ovplyvnil obľúbené služby ako prenos videa a vyvolal obavy, že v prípade vystupňovania môže zasiahnuť aj bankové a emailové systémy, uviedla britská stanica BBC.
      
Podľa jej správy spor medzi organizáciou Spamhaus, ktorá poskytuje zoznamy odosielateľov spamu pre blokovanie nevyžiadaných emailových správ alebo iného obsahu, a holandskou hostingovou spoločnosťou Cyberbunker vyvolal odvetné útoky postihujúce širší internet.
      
Útok sa podľa médií začal krátko po tom, ako Spamhaus na svoje zoznamy zaradil servery firmy Cyberbunker, ktorá uvádza, že poskytuje úložný priestor pre čokoľvek s výnimkou detskej pornografie a materiálu súvisiaceho s terorizmom.
      
Sven Olaf Kamphuis, ktorý tvrdí, že je hovorcom Cyberbunkeru, vyhlásil, že Spamhaus zneužíva svoje postavenie a nemalo by mu byť umožnené rozhodovať "čo patrí a čo nepatrí na internet".
      
Spamhaus tvrdí, že za útokom stojí Cyberbunker v spolupráci s "kriminálnymi skupinami" z východnej Európy a Ruska. Riaditeľ organizácie Steve Linford pre BBC povedal, že rozsah útoku je bezprecedentný a trvá už viac než týždeň. Podľa jeho slov ho vyšetruje polícia v piatich krajinách.
      
Pri počítačovom útoku na Spamhaus, ktorý sídli v Londýne a v Ženeve, posielali útočníci jeho serverom obrovské množstvo požiadaviek s cieľom zahltiť ich a znefunkčniť, uviedla DPA.
      
Linford informoval, že jeho organizácii poskytli viaceré firmy vrátane spoločnosti Google svoje zdroje, aby "absorbovali" množstvo prenosu údajov, dosahujúce v špičkách 300 gigabitov za sekundu, čo by podľa neho ľahko vyradilo napríklad štátnu internetovú infraštruktúru.
      
Podľa americkej firmy Arbor Networks, ktorá sa špecializuje na ochranu proti takémuto typu útokov, dosiahol prenos údajov pri dosiaľ najväčšom útoku, aký zaznamenali, pred troma rokmi 100 gigabitov za sekundu.
      
Keďže stratégia útočníkov je už známa, poskytovatelia internetu by mali medzičasom filtrovať podozrivé dátové pakety, aj keď je možné, že v dôsledku dočasného výpadku služieb Spamhaus dostanú používatelia viac nevyžiadaných emailov, dodáva DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu