Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Prvé zábery zo supertajného bunkra Mussoliniho: Pozrite sa do jeho útrob!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Giordano Locchi)

RÍM - Prvýkrát uzreli svetlo sveta fotografie posledného vojnového bunkra talianskeho vodcu Benita Mussoliniho, ktorý si ho dal postaviť ako ochranu pred bombovým útokom Britského kráľovského letectva (RAF). Železobetónové bunky vyhĺbené 15 metrov pod bývalým fašistickým ústredím v Ríme, boli tak dobre utajené, že ich objavili až v roku 2011.

Historici sa domnievajú, že Mussolini, jeden z najbližších spojencov Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny, dal podzemný bunker postaviť pre seba a svoju milenku Clarettu Petacciovú. O jeho dobrom utajení svedčí to, že ho architekti Carlo Serafini a Anna Imponenteová naň naďabili až pred dvomi rokmi, a to viac-menej náhodou. Budova z 15. storočia, pod ktorou sa nachádza, vtedy prechádzala rekonštrukciou. Dnes je v nej múzeum.

Úkryt tvorí deväť miestností orientovaných tak, aby boli prístupné v priebehu niekoľkých sekúnd pri pokuse o atentát. Ide už o dvanásty a zatiaľ posledný Mussoliniho bunker, ktorý však nebol úplne dokončený. Chýbali elektrické rozvody, kanalizácia aj vodovodné potrubie. Napriek tomu má v niektorých miestach až dva metre hrubé múry a podľa Serafiniho sú stále tak pevné, že by ustáli aj bombardovanie, hoci by to záviselo na sile výbuchu.

Benito Mussolini
Zobraziť galériu (2)
Benito Mussolini  (Zdroj: SITA)

Mussolini nariadil výstavbu krytu v roku 1942, pretože mal podozrenie, že RAF plánuje smrtiaci úder na jeho veliteľstvo. Viedli z neho dve únikové cesty. Jedna do záhrad pri kostole San Marco a druhá do ďalšieho bunkra pod pamätníkom Viktora Emanuela II. Fašistický vodca niekoľko posledných mesiacov pred smrťou veril, že jeho život je vo vážnom ohrození.

Fašistický vodca napokon skončil neslávne. V roku 1945 chcel ujsť pred spojeneckými vojskami do Nemecka, ale pri jazere Como ho v apríli spolu s milenkou zatkli, popravili a zavesili za nohy. Informoval portál dailymail.co.uk.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu