Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhada Hindenburgu vyriešená: Vzducholoď explodovala kvôli tomuto!

Hindenburg sa zrútil v americkom New Jersey
Hindenburg sa zrútil v americkom New Jersey (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Nejasnosti okolo nešťastia nacistickej nemeckej vzducholode, ktorá sa zrútila 6. mája 1937, sú už minulosťou. Vedci uviedli, že príčinou explózie bola statická elektrina a nahromadenie vodíka po tom, čo Hindenburg preletel cez búrku.

K výbuchu došlo v okamihu, kedy sa obrovská vzducholoď pripravovala pristáť na letisku Lakehurst v New Jersey. Na palube bolo vtedy 97 ľudí, z ktorých 35 prišlo o život. Po výbuchu zahynul aj jeden člen pozemného štábu.

O nehode doteraz kolovalo viacero teórií, ani jednu z nich sa však nepodarilo potvrdiť. Britský letecký inžinier Jem Stansfield a tím vedcov v texaskom San Antoniu dospeli k záveru, že vzducholoď vzplanula, keď pracovníci na zemi zachytili pristávacie laná, aby ich ukotvili a vznikla iskra, napísal Daily Mail.

Stansfield povedal, že cieľom ich experimentov bolo vylúčiť teórie, ako bola možnosť bomby či výbušná zmes použitá v nátere Hindenburgu. O výsledkoch ich činnosti informuje dokumentárny film, ktorý bude mať vo štvrtok premiéru v britskej televízii.

Prvá z veľkých vzducholodí určených na prepravu cestujúcich na veľké vzdialenosti, Graf Zeppelin, šla do služby v roku 1928. V roku 1936 ju nasledoval 245-metrov dlhý Hindenburg, ktorý bol iba o niečo menší ako Titanic.
Éra Zeppelinu sa však rýchlo skončila po havárii Hindenburgu, ktorú sprevádzali dramatické fotografie a rozhlasové výpovede očitých svedkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu