Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Cesta do nikam: Chorváti postavili asfaltku, ktorá končí v rieke!

Chorvátski cestári sa príliš nevyznamenali
Chorvátski cestári sa príliš nevyznamenali (Zdroj: vecernji.hr)

ZÁHREB - Malá dedina Dekanovec na severe Chorvátska sa najskôr už nemôže dočkať júlového vstupu krajiny do Európskej únie. V predstihu preto vybudovala zbrusu novú asfaltovú cestu, ktorá by raz mala motoristov doviesť až do susedného Maďarska a Slovinska. Jediný problém je v tom, že cesta končí priamo na brehu rieky Mury.

"Vstupujeme do EÚ a tam sa asfaltujú aj poľné cesty, nieto ešte takto dôležité cesty," vyvracia kritiku trochu nezmyselnej stavby starosta Dekanovca Ivan Hajdarović. Dodáva, že asfaltka len nahradila stovky rokov používanú štrkovú cestu.

Nová cesta vedúca
Zobraziť galériu (1)
Nová cesta vedúca  (Zdroj: vecernji.hr)

Proti novej ceste sa stavajú najmä ochrancovia prírody, ktorí navyše pochybujú o tom, že vláda dá cez rieku vôbec niekedy postaviť most. "Na protiľahlom brehu sú cenné háje a mokrade," povedal jeden z ochranárov Siniša Golub.

Plány na stavbu podobného mosta má navyše aj susedná dedina Podtureň, ktorá má výhodu v tom, že práve v jej katastri už kedysi premostenie Mury stálo. "Mostov ale nie je nikdy dosť," nedá si svoje plány vyhovoriť starosta Hajdarović, ktorý chce tento rok z rozpočtu obce s necelými deviatimi stovkami obyvateľov na dokončenie "cesty do nikam" minúť ďalších 1,5 milióna kún (asi 200 tisíc eur).

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu