Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chudobný Číňan nemal na nemocnicu: Sám si vyrobil prístroj na záchranu života!

Lacná, ale nebezpečná. Zobraziť galériu (2)
Lacná, ale nebezpečná. (Zdroj: china.org.cn)

PEKING - Čínsky dedinčan na východe krajiny si zostrojil vlastný dialyzačný prístroj, aby sa mohol liečiť lacnejšie a doma. Chu Sung-wen sa už 13 rokov trikrát týždenne pripája na dialýzu za výrazne nižšiu cenu ako v nemocnici.

Chu Sung-wen ochorel za štúdií takmer pred 20 rokmi. Dialýza mu pomáha odstrániť odpadové produkty z krvi, na čo jeho obličky nestačia. Po šesťročnom dochádzaní na dialýzu, ktorej cena zruinovala rodinný rozpočet, sa rozhodol, že si z lekárskeho materiálu zostaví vlastný dialyzačný prístroj.

"Cena za domácu dialýzu je len 60 jüanov (cca 7 eur), čo je zhruba 12 percent ceny, ktorú účtuje nemocnica," cituje Chu Sung-wena server ShanghaiDaily.com.

O domácej liečbe Číňana sa verejnosť dozvedela vlani v júli, kedy sa nahral na video, ktoré umiestnil na internete. Chu tvrdí, že hoci prístroj funguje, môže byť nebezpečný. Pri používaní podobnej domácej dialýzy už vraj zomreli dvaja ľudia, ktorých poznal.

Chu Sung-wena nakoniec zapojili do programu pre chorých a dialýza v nemocnici ho bude stáť rovnako ako jeho domáca liečba. Pacient ale stále nevie, či ponuku využije - nemocnica je vraj ďaleko a je preľudnená.

Muž žije so svojou 81-ročnou matkou. Bojí sa, čo sa s ňou stane, ak on zomrie.
Zobraziť galériu (2)
Muž žije so svojou 81-ročnou matkou. Bojí sa, čo sa s ňou stane, ak on zomrie.  (Zdroj: chinadaily.com.cn)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu